trip pulau: please save Pulau Mabul! #part7

13.4.2015

dalam keseronokan menghayati keindahan laut Pulau Mabul, ada satu perkara yang amat menyedihkan. perjalanan mengelilingi kampung telah menyebabkan geng kami perasan dan sedar masalah sampah di pulau adalah isu yang serius dan perlu tindakan segera dari semua pihak. yang peliknya kawasan yang ada resort mahal-mahal maintain kawasan sekitar yang bersih, tapi another side macam kat area budget resort dan kampung, sampah boleh dilihat dimana-mana! 

di mana tempat pengumpulan sampah?



mungkin ada kat atas pulau ni, tapi masa kami jalan-jalan agak sukar nak spot tempat pengumpulan sampah. tong besar? tak perasan ada kat mana. yang kami jumpa ada satu kawasan semak, dekat dengan sekolah, sampah2 domestik semua dibuang kat sana. memang berbau dan kotor. berplastik2 sampah ada kat sana. boleh dikatakan dikawasan kampung memang ada kawasan-kawan pengumpulan sampah yang tak sepatutnya. mereka inform, sampah akan dibakar atau ditanam. masalahnya kalau dibakar akan sebabkan air pollution, kalau ditanam barang2 tu semua tak biodegradable. hmm.

do they recycle and how?




ada satu kawasan berdekatan dengan water bunglow, banyak botol-botol bersepah. sure, kalau duduk atas pulau ni boleh kaya jual botol plastik. terlalu banyak. so ai wonder, adakah orang duduk atas pulau ni practice recycle? ai know, ai pun tak rajin recycle, tapi tak mampu nak tengok botol2 bersepah kat tempat tak sepatutnya. tapi ai ada juga terfikir, kalau mereka recycle, macam mana nak uruskan logistik ke pusat recycle? tak kan nak bawa barang recycle naik bot? hmm.

daun jatuh berguguran


ada area tu memang sakit mata. daun pokok, yes memang biodegradable. tapi bila banyak sampai berbukit dan takde orang nak bersihkan, memang nampak semak.

banyak persoalan yang bermain difikiran. 

adakah sampah akan jadi masalah besar kat Pulau Mabul?

isu sampah kat mana-mana pun masalah. sedangkan yang kat daratan pun ada masalah pengurusan sisa pepejal/ sampah. memang agak mencabar lah nak uruskan isu sampah atas pulau. kat mana nak buang? siapa nak kutip? Alam Flora ada? lagipun agak memalukan view macam ni dipertontonkan kat pelancong. yang kat lautan bukan main cantik tapi yang kat daratan? sendiri mau ingat lah. hmm.

siapa pihak bertanggung jawab?

pertama mestilah nak tanya kenapa orang yang duduk kat pulau boleh relax je tinggal kat kawasan sekitar macam tu. tapi mungkin sebab dah immune, nampak ok je. so, siapa pihak berwajib? tak kan takde pemantauan? tak kan takde orang nak amik tahu, come on Pulau Mabul ni kawasan pelancongan, orang datang Pulau Mabul bukan nak tengok laut je, tapi heart of Mabul pun kita nak explore. memang sakit mata tengok sampah2 ni. 

do they know they should take care the island?

education empower action. masa jalan2, nampak orang yang buang sampah dalam laut tanpa rasa bersalah, ada juga yang buang sampah kat atas pulau tanpa fikir kesan jangka masa panjang. ai terfikir, mereka ni tahu tak mereka kena uruskan sampah aka sisa pepejal dengan kaedah yang betul? sampai tak mesej jaga kebersihan pulau kat mereka? hmm.

how can we play our role?

yup, ini satu masalah gak. dah nampak isu ni, tapi tak tahu nak complaint kat mana. hantar salah department, memang sure lah tak buat apa-apa. how can we play our role hah? any environment ngo yang berkaitan??

ai really want to work on this issue. Mabul memang mencuri perhatian dan sayang betul kalau kecantikan Mabul tak dipelihara. sayang dehhhh!

trip pulau: separuh hati tertinggal di Mabul #part6

13.4.2015

hari yang sangat menyedihkan sebab kena paksa balik ke alam realiti. Pulau Mabul adalah sangat awesome dan handsome! of coz Pulau Mabul ranking #no1 pulau tercantik yang ai pernah pergi. syukur dapat terjah tempat ni. u guys, check out pulau-pulau yang cantik kat negara kita ni. kalau bukan kita yang treasure, siapa lagi.

separuh hatiku tertinggal di Mabul. yeah, pasti akan kembali lagi, soon!




trip pulau: last day kat Pulau Mabul, Semporna day 4 #part5

13.4.2015

sambungan entri trip pulau #part 4

last day kat Pulau Mabul?!! OH NO! hari ni gigih bangun awal sebab nak menikmati pagi terakhir di Mabul. kalau ikut itinerary memang takde nak snorkeling jauh2, tapi kalau nak main air bawah resort boleh je. ai pilih lepak kat platform, boleh nampak coral garden. Along kata coral ni 'ditanam' sebab tu nampak tersusun. nice view kan! 


suasana pagi kat Mabul memang mendamaikan, view pun cantik saujana mata memandang :-)

 
masih ingat tentang pala'u? pagi terakhir ni ai dapat tengok closely their lifestyle. hidup pala'u memang kat atas bot. semua aktiviti buat kat atas bot. amazing kan? wonder macam mana pala'u ni survive kan?



life start very early at Mabul. aktiviti utama ialah menangkap ikan dengan skill yang superb. huhuhu



ada gak budak2 pala'u datang just nak pow duit. sabar je lah!



around 10am, masa ni masih ada pala'u yang cuba jual ikan, sayangnya kami dah nak balik, adeh melepas ikan fresh!

 
semua orang tengok bersungguh-sungguh ikan pala'u bawa. oh! pengantin dalam gambar ni adik Dini, baru kawen, dok buat photoshoot sekitar Pulau Mabul n underwater. hebat! 


what we missed today! arghhh!



ikan ni pala'u bagi free kat adik resort ni. baik betul!



around 10.30am, masa untuk pulang. adeh, sedih betul nak tinggalkan Pulau Mabul! masa untuk tinggalkan mereka yang sangat friendly dan helpful. masa untuk kembali ke realiti. sobs!


bye Mabul Backpackers! sure we will meet again!

 
perjalanan balik ke Semporna melalui jalan laut sepenuhnya. pergh memang mencabar betul lah, bila bot bergerak melawan arus. terhentak2 duduk dalam bot, senak perut dibuatnya. sepanjang perjalanan tu, kami spot kampung pala'u, kawasan penanaman rumpai laut dan view yang sangat cantik!


finally sampai kat Semporna around 12pm. terseksa jiwa raga naik bot. huhuhu. sampai2 je, ada beberapa orang datang sapa nak jual mutiara. ada jugak yang offer nak angkatkan barang. bear in mind, kalau korang terima offer angkat barang, bersedialah juga untuk bayar ye! kat Semporna, Along bagi masa untuk wander around kalau nak beli barang or cari kraftangan. tepat 12.30pm masa untuk kami bertolak ke airport memandangkan ada ahli group yang lain akan depart at 3.30pm.


 
around 2.30pm kami sampai kat airport. memandangkan flight kami bertiga petang, maka agak sangap lah nak dok melepak kat airport. nasib baik ada cafe untuk lepak dan makan!




Jesselton cafe- tempat kami lunch!

 
Sipadan cafe- tempat kami lepak sementara tunggu flight. cafe ni lengang je, takde orang sangat.


finally masa untuk terbang. masa ni boleh pulak ai buat kalut. tak sengaja check in (luggage) pass masuk yang kena hantar kat imigresen. demm. nasib baik officer tu kasi lepas walaupun muka dia serius. tq encik! jasamu dikenang!


fly home. hope to come again!

trip pulau: kami di Pulau Mabul, Semporna day 3 #part4

12.4.2015

sambungan enti trip pulau #part3

hari ni gigih bangun awal untuk misi menunggu sunrise. lama jugak anis n ai menunggu kat tepi pantai ni. akhirnya berjaya capture sunrise. selamat pagi Pulau Mabul!


balik je resort, breakfast dah tersedia. apa lagi jom makan! pagi ni ada sesi snorkeling kedua di Pulau Kapalai. wah! walaupun kami di Pulau Mabul, masih ada peluang ke Kapalai atau Sipadan. Pulau Kapalai ada resort yang cantik tapi mahal. Sipadan pulak adalah tempat diving yang awesome especially kalau nak tengok species ikan yang besar-besar. tapi Pulau Mabul adalah sangat special! hehehe.  



untuk snorkeling di Pulau Kapalai, kami kena turun di tengah2 laut dalam. haha. ngeri weh. kena pulak arus tengah kuat, hilang rasa confident! once dah masuk air, arus terus tolak ke arah resort. so nak tak nak, kena enjoy view underwater. memandangkan ada kat laut yang agak dalam, banyak ikan-ikan besar. dah sampai kat area resort, keadaan arus lebih cool, air pun tak berapa dalam. banyak ikan2 kecil colorful dan coral pun cantik. paling best air dia jernih. so boleh nampak dengan jelas ikan pari lalu, tapak sulaiman kat dasar n ikan2 kecil berenang2! awesome! terasa 1 jam tak cukup!


sampai je resort, kami rehat sekejap sementara menanti waktu lunch! hehehe. special nya lunch hari ni ada ketam! lagi special sebab ada kakak dalam group kami yang masak- style Singapore katanya. layan je lah!


tengah kami makan, ada pala'u datang jual ikan. oleh kerana malam ni last night kat Mabul, kena lah makan besar aka birthday celebration. so kami beli ikan kerapu bara, katanya ikan ni sedap. beli 5 ekor ikan kerapu bara hanya bayar rm10! murah!



tengah sibuk-sibuk sambung makan, Dini datang meja tanya nak beli udang tak. Dini kata dia geli tengok udang tu, so dia tak nak beli. huhu. anis terus excited dengar perkataan udang sebab cita-cita nak makan lobster. sampai je kat nelayan, nampak udang dalam botol! 


rupanya udang lipan aka mantis prawn! perghhh, besarnya udang lipan ni, asal kat semenanjung kecik je?? nelayan nak jual rm13/ ekor. hahaha. mahal ke? oleh kerana anis nak amik semua 10 ekor mantis prawn, nelayan bagi diskaun rm10/ekor. dah beli ikan n udang siapa nak masak? kami upah adik kat kitchen resort untuk masakkan. upah rm20/dish. untung laaa!


dah kenyang masa untuk relax! adoi memang layan betullah view kat Pulau Mabul ni. rasa tenang n cool je sepanjang masa. around 2.30pm Along call untuk sesi snorkeling ketiga dan terakhir kat Paradise 2!


kenapa Paradise 2? view underwater amazing sangat. susah nak explain. ada banyak ikan yang cantik2, coral yang macam2 bentuk. awesome sangat! kena experience sendiri. 1 jam memang tak cukup! 


muka puas hati dah snorkeling kat Paradise 2! awesome!


menjelang petang, kami decide untuk tour kampung kat Pulau Mabul ni. misi petang ni nak cari goreng pisang Kak Neng. Along kata tak perlu risau masa masuk kampung sebab orang kampung friendly je. that's so true. nak cari kedai goreng pisang Kak Neng punya lah susah, jalan pun asik tak sure je, nasib baik makcik2 dan pakcik2 tunjuk kami jalan. takde lah kami kempunan goreng pisang Kak Neng yang 10pcs hanya rm1. pengsan!




hai goreng pisang Kak Neng!


kat kampung ni jugak terselit turtle hatchery. sayangnya takde peluang nak tengok depa lepaskan anak-anak penyu. huhuhu.


kalau tak silap atas Pulau Mabul ni ada beberapa kampung, sebabnya ada beberapa penempatan berbeza tak pasti ikut pekerjaan ke suku ke? mystery. huhu.



cerianya muka kami kat Pulau Mabul. huhuhu :-)


kids having fun!


menjelang senja, kami bergegas nak balik resort semata-mata nak enjoy sunset. bestnya menginap kat Mabul Backpackers ada platform yang sangat sesuai untuk tengok dan capture sunrise. cantik sangat! masa ni anis sibuk nak buat video birthday wish untuk jin. aptb. 


masa yang paling ditunggu2 telah tiba. oh yeah, dinner time!! malam ni memang makan besar lah. thanks to adik kitchen yang masak sedap, kena dengan taste kakak. hahaha :-) hensem nya kerapu bara n udang lipan. jom makan!



kami fokus makan mantis prawn sebab risau tak habis. tamak kan beli sampai 10 ekor! amazingly, kami berjaya makan sampai habis. Along pulak kagum dengan kami sebab beli udang ni. Along kata udang ni memang sedap, susah nak dapat dan favourite dia. geram je dia dengar bila Dini tak order udang ni untuk group depa. hehehe. sorry Along! kalau nak tau, Along cerita kat pekan, mantis prawn ni dijual rm11.80/100gm. kalau beli 4-5 ekor sila bayar rm100++. phew. memang rezeki kami lah. anyway thanks Anis & Emel untuk birthday treat ni.


sementara kami enjoy makan, ada tayangan video tentang Pulau Mabul dan kawasan sekitarnya. haiwan underwater adalah sangat amazing! sayangnya kami tak diving, maybe next time! tengah syok2 layan video, tiba2 dengar geng jerit penyu! penyu! Alhamdulillah dapat tengok penyu lalu depan resort malam ni! betul2 kenangan manis untuk geng kami! Along kata memang rezeki kami untuk tengok penyu, bukan senang tapi kalau dah rezeki apa lagi nak dikata, ye tak?!!


around 10pm, geng adik2 masih happening lagi, geng kakak2 nak masuk tido dah. flat betul hari ni. apapun, pengalaman snorkeling hari ni betul2 tak dapat dilupakan. jatuh cinta dengan Pulau Mabul!!
Powered by Blogger.