e-filing done! yeay!

3.3.2015

kalau sebut cukai semua orang nak marah la ni. tapi apa nak buat bayar cukai tanggung jawab kita kan? mana nak lari? start awal bulan ni lhdn dah announce boleh bayar cukai pendapatan untuk tahun taksiran 2014. hmm, nasib baik dah ada sistem e-filing, tak payah dah nak isi borang segala. yang hebatnya, e-filing tahun ni berwajah baru :-) baru lah ai ols semangat nak bayar cukai. aptb!


mula-mula buka e-filing tercangak gak la. banyak betul menu2 sampai confius, borang BE ada kat mana. lol! kalau korang tercari2 gak, sila ke menu e-filing, pilih drop down menu. kalau agak2 nak update alamat rumah ke, no telefon ke pergi ke menu e-kemaskini.


as usual bila dah buka borang BE, masukkan maklumat2 yang berkaitan. magik nya bab pendapatan semua dah terisi. cuma kalau ada pendapatan dari bisnes ke, rumah sewa ke, tu kena masukkan sendiri lah. jangan lupa gak masukkan semua maklumat pembayaran antaranya insurans, pembelian buku, zakat dll. agak2 dah settle, boleh klik rumusan. masa ni boleh lah view sama ada terkurang bayar or terlebih bayar cukai. untuk kes ai, mestilah terlebih bayar. hahaha.


pastu jangan lupa submit! Alhamdulillah, e-filing settle! now boleh tunggu duit refund. hehehe :-p

0 comment:

Powered by Blogger.