singgah sebentar di felda keratong

16.8.2014

usai beredar dari majlis kenduri, ingatkan u-turn balik seremban, rupanya zahid n sha dah pasang plan nak balik kampung zahid at Felda Keratong, ada kenduri kawen (lagi???). fuhh, ramainya orang nak kawen sekarang!! okey, fine. perjalanan ke Felda Keratong ni mengambil masa dalam 2 jam dari Seri Menanti. menariknya, sepanjang perjalanan ditemani pemandangan ladang kelapa sawit. hijau. 

dalam kol 6 pm kami sampai di kampung zahid. kenduri kawen memang dah habis lah kan, siap khemah dah masuk dalam lori. hahaha. kebetulan, ramai pulak sedara mara sebelah mak zahid kat rumah. fuhhh, segan sekejap ai ols nasib baik selain ai sha bawa roy, takde la pelik sangat kewujudan ai ols kat situ. haha. sampai2 rumah, apa lagi makan time! lauk kenduri kawen, nasi beriani (lagi??). hahaha, layan. janji kenyang, Alhamdulillah! bila dah kenyang, tiba2 muncul plan nak pergi kebun buah famili zahid. jam dah pukul 6.30 pm, reman-remang senja dah ni. tapi, best gak layan kebun buah kan. hihi. so, kami semua bersiap2 nak terjah kebun. confident. 

ada pokok salak, manggis

 

buah salak

 
pokok manggis, rambutan


dah nak around 6.50 pm, kami pun mula beransur nak balik umah. seram gak la dok kat kebun, nyamuk banyak lak tu. hihi. masa on d way balik nampak pokok petai. fuhh, singgah jap.


nak dijadikan cerita, ai n sha dok tunggu kat jalan, berborak. tiba2 nampak roy n zahid terjerit n melompat lari. apa kitaorang nampak? ular kot. yang bertuahnya, roy siap kena patuk ular. hoho. ngeri beb. apa lagi masing-masing panik. kebetulan ada adik zahid lalu, kitaorang soh dia angkut roy balik umah. dalam hati, nasib baik bukan aku yang kena patuk ulak, oii ngeri. sampai je rumah, diorang decide bawa roy pi klinik, malangnya klinik tutup. terpaksa la zahid bawa roy pi hospital muazam. fuhhh.

kitaorang free2 kena marah sebab dah senja baru nak pi kebun. hahaha. sabar je lah ngan mak mentua sha ni, ai ols pun kena gak sedass. sekelip mata jadi glamer roy kat rumah ngan kisah ularnya. hahaha. dalam hati (lagi?), nasib baik bukan aku yang kena, kalau tak mesti nangis guling-guling. iskh. sudahnya, sampai malam menunggu zahid n roy balik dari hospital. nasib baik takde pape. patukan ular yang tak serius.

moral of the story, beringat2 bila masuk kawasan semak lagi2 bila senja. huhu. malam tu, kami gerak balik ke Seremban at 11.30 pm. fuhhh. ngantuk tapi kena teman driver, roy n sha dah selamat mimpi sampai bulan!

okey. chow!

0 comment:

Powered by Blogger.