dilema ptptn. di mana penghujungnya.

13.8.2014

okey, tajuk nak kena cliche kan sebab cerita pasal ptptn. hmm. hutang ptptn ni memang hutang paling membelenggu kehidupan, sebab bila tak habis2 bayar rasa macam  beban betul. padahal banyak je hutang lain kan. eh, tak psycho korang tengok iklan raya ptptn?

"amboi mesti banyak belanja nak belajar ni kan"
"ala, ptptn kan ada"

hamik. iklan pun nak buat penghutang ptptn rasa tersentap. hahaha. 

okey, atas rasa keinsafan, ai pun nak check baki semasa hutang ptptn. last year suppose dah bayar lump sum (guna epf) tapi masalah teknikal ptptn dan kekeliruan sana sini, hanya dapat bayar sebahagian. lepas tu terus merajuk tak nak bayar. tapi, secara teknikalnya, bila tak bayar, hutang bertambah. cittt.

google ptptn


untuk semak baki sila ke E-FES


kadang-kadang penyata kat E-FES ni tak kemaskini. cara lain nak semak baki ialah dengan contact pegawai ptptn yang jaga kita. klik ke Semakan Pegawai, masukkan no IC


akan keluar paparan seperti berikut


jadi apa yang ai buat ialah emel puan shafinas tu dan bagitau niat nak tahu baki semasa hutang ptptn. dengan segera (puji), pn shafinas reply siap submit penyata dan cara buat bayaran. bear in mind, kat penyata yang dikeluarkan tu ada dateline. kalau bayar selepas dateline, memang akan ada increament pun. yang menariknya, ada satu ayat disclaimer yang kata, penyata yang dikeluarkan tu tak muktamad. hahaha. lepas dapat penyata n semak baki, ai buat pembayaran dengan harapan setakat itu je lah hubungan ai bersama ptptn. now tengah tunggu respon ptptn. tabah lah hati. huhuhu.

korang ada dilema tak dengan ptptn???

0 comment:

Powered by Blogger.