cheese tart yang sold out cepat. eh?

1.8.2014

membuat cheese tart adalah sangat mudah. buktinya masa family dok datang ramai2 beraya, ai boleh je layan gentel doh dan bakar sampai siap cheese tart ni. hahaha. resepi yang ai guna dari class tart kak azie ZieAzie Bakery Class. ai rasa bersalah kalau tempek resepi kat blog, so kalau korang nak resepi boleh lah roger2 kak azie eh. hehehe :-)

shell tart ni 1 batch boleh dapat 96 biji. ada kegigihan yang cuba ditunjukkan ye. hahaha. untuk amatur macam ai ni, 2 jam gak lah menggentel. bekas acuan pun ada 48 biji je, memang lama la keja ni kan. tapi suka makan cheese tart kan, so gigih! 


untuk ingatan masa hadapan. tak faham, sila abaikan gambar ini. temp 160 deg C, api atas bawah. phew.


masa proses membakar, kalau tak silap 10 min - 14 min. 80% bake or bila dah kekuningan (gold) sikit.



untuk filling kali ini, ada chocolate dan blueberry. nyum!

cheese tart with blueberry

 

cheese tart with chocolate (beryls) 



cheese tart with chocoberry!



hasilnya. hehehe :-) memang kenyang makan cheese tart weh!! lagi-lagi masa panas. ohsem sangat!!


walaupun kaki gaduh ngan ma'long, still assistant and peminat no 1 cheese tart ma'long. hahaha

0 comment:

Powered by Blogger.