ini nota bengang. sila skip pembacaan.

14.3.2014

tak puas hati dengan housemate umah sewa! semua gara2 whatsapps message yang diterima lewat petang lepas attend training :-(

(i) air

"kesal lah dalam masa tempoh catu air, kita yang masih ada air ni asik membazir"

dia complaint pasal air kat bilik air. dia claim dah 3 kali dia nak pi mandi pagi asyik nampak air meleleh keluar dari paip. so dia bengang dan keluarkan statement tu. dah tu, sesedap rasa tuduh ai sebab ai yang selalu mandi paling last. wtf?

secara rasionalnya

- paip air tu memang leaking, so kalau ada bahan2 yang menghalang pada tempat air keluar, surely air akan bertakung dan menyebabkan nampak macam air banyak sangat terbuang. it's leaking!

- kalau lah mandi mesti guna air shower, sengal lah kalau tak tutup air shower tu!

- kalau guna air pipe, sure la perasan pipe tu dah tertutup ke belum. bila guna air dari pipe sure kita akan guna air dalam kuantiti yang banyak 

adakah dia berada dalam keadaan di bawah sedar atau adakah hidup dia dikelilingi misteri. entahlah!

(ii) tiga atau empat

"kat rumah ni ada 3 ke 4 orang tenant?"

kat umah sewa ni ada 3 bilik dengan 3 tenant. tapi dia tak puas hati sebab adik selalu tumpang rumah. bukan lah selalu sangat pun once a month macam tu. tapi sebab 2 minggu sebelum adik pi pahang, balik dari pahang (ahad) dia tumpang rumah ai sebab rumah dia takde air. tapi oleh kerana masalah air berpanjangan, adik datang lagi kat rumah hari khamis malam. so dia rasa macam kerap je adik tumpang rumah.

ye la mungkin dia terganggu. tapi masalahnya, kitaorang pun tak pernah bertembung antara satu sama lain. dia tak sedar pun kot. tapi dia concern gila agaknya sebab bil2 semua divide 3 tapi ada 4 orang yang guna. wtf? 

secara rasionalnya, ai hardly can say NO, bila adik nak datang tumpang rumah. dia selalu datang rumah bukan sengaja pun. pj ngan tempat ai ni jauh kot. incur cost!

-selalu dia datang sebab weekend rumah dia takde orang, so dia tak berani tinggal sorang
- kalau kitaorang sampai malam dari kampung selalu around 10pm, memang ai tak bagi la dia balik pj sorang2
- kalau takde air
- kalau dia tak cukup budget nak survive

so apa masalah dia? kalau dia ada adik perempuan pun dan kalau dia kakak surely dia akan jadi protective. lagi2 bila mak pesan untuk make sure adik2 in control. dah la macam2 isu sekarang.

this is 2nd time dia ni buat hal. last time ai dah lupakan tapi sedap2 je now dia nak tuduh macam2. memang bengang la wei. ingatkan nak stay je kat umah weekend ni, tapi sebab malas nak tengok muka dia (n of coz malas nak bergaduh) so ai decide balik kampung to cool down.

bengang betul lah. kalau ikut mulut laser ni, sure meletop. tapi bila memikirkan kena tengok muka tu n malas nak pindah rumah, maka cool down adalah benda yang perlu buat. maybe patut ignore je dia ni. choyyyy!

0 comment:

Powered by Blogger.