yang manis, yang umpph!

18.1.2014

return to where your heart belong. home.

cuti 3 hari is so indah. alangkah bagusnya negaraku ada 3 hari cuti weekend. ahahaha. bila balik kampung with 2 kids around, memang la ma'long suka sangat-sangat!

eh. nak cerita pasal yang manis, yang umpph la.

sekarang musim durian perak kan. bila balik kampung, terus nak lahap makan durian beli sampai rm40, dapat 10 biji. lol. 

pastu bila tak larat nak makan yang mentah (eh?) terus request kat mak nak makan serawa durian. bila dah request maka kena buat preparation sendiri eh. banyak cantik nak makan tapi goyang kaki je.

serawa durian

isi durian - asingkan dari biji
santan secukup rasa
air 
gula

- isi durian yang dah diasingkan sila blend bersama santan. dah sebati, tuang masuk dalam periuk. pastu adjust level santan n air. masa dah nak masak (rolling boil) adjust kemanisan kuah serawa dengan gula.  

serawa durian tanpa roti jala di manalah kenikmatannya? so, buat batter roti jala pulak

roti jala

tepung gandum
air
telur
minyak
garam
pewarna

- masukkan air dalam tepung, kacau sebati dapatkan consistency batter yang betul. masukkan minyak dan telur. tabur garam secukup rasa. pastu letak kaler sikit (light je)

- buat roti jala ni memang ai tak expert, jala yang ai buat so tak cantik. so part ni mak la yang handle ai tukang gulung dan ngap sahaja.

okey. hasilnya.



Alhamdulillah :-)

0 comment:

Powered by Blogger.