personal money magazine

11.12.13

masa masuk mph hari ni, grab magazine personal money dec13. kali pertama beli, tapi pernah baca beberapa kali masa p rumah emel. majalah ni memang menarik sebab dari mula sampai habis certa duit. hahaha. like seriously. tapi ada gak artikel yang susah nak faham, kena merangkak2 baca, buka dictionary, google nak bagi faham. tak pernah baca magazine segigih ni. lol.


artikel paling best ialah pasal what to do if kita ada extra money range 1k to 10k? memandangkan bonus is around the corner artikel ni tepat pada masanya. artikel ni bagi info, first of all, kena build up saving fund up to 4-6 monthly salary. kalau dah ada cukup saving fund, pastikan ada life insurance. next is invest in unit trust follow by metal. 


building up saving fund 4 to 6 monthly salary definitely never an easy task. how? ask google. secara peribadi, agak sukar juga nak build saving fund dalam masa yang sama kena bayar hutang2, utiliti dan lain-lain. ada orang sarkastik kata, orang bujang la boleh save duit. definitely, boleh simpan, tapi bukan sebab bujang tapi sebab good money management. lol. orang bujang pun ada tanggungjawab pada diri sendiri, famili, negara, agama dan bangsa. so never underestimate tau. ai agak jauh lagi nak capai 6 month saving fund tu, tapi 2014 ni ai akan displin! displin! untuk saving fund (pengsan!)

insurans. rasanya setiap orang dah ada insurans. tapi life insurance? hmm, ai tak study on this part lagi. nanti baru komen :-p

unit trust bukanlah benda baru untuk ai. previously ai did some research on vary unit trust products, but end up ai do nothing. huhu. sebab banyak sangat benda nak faham dan so teknikal. dalam isu personal money kali ni, banyak highlight tentang unit trust dan cadangan website yang bersesuaian. satu website yang ai dah intai dan sangat menarik serta informatif adalah fundsupermart. ini adalah website yang boleh membantu newbie unit trust. still ongoing research done now, tak banyak boleh komen sebab teknikal. hehehe. apa2 pun untuk nasihat yang detail, pi la jumpa expert. last one, invest on metal. logam-logam biasa dalam urus niaga jual beli ialah gold dan silver. nak invest? silakan. hehehe :-)

secara keseluruhannya, magazine personal money ni boleh dijadikan bahan bacaan bulanan dan sesuai untuk orang2 mata duitan. hahaha.

0 comment:

Powered by Blogger.