kegilaan kepada kek cokelat (death by chocolate cake)

21.9.2013

bila mood baking kek diseru2, maka kek yang paling mudah nak buat ialah kek cokelat. resepi yang biasa ai guna bagi mendapatkan kek yang super moist, sedap dan lazat ialah resepi nanie aka mrs dayat death by chocolate cake. korang boleh amik resepi kat sini. resepi asal nanie ialah kek ala2 indulgence sr, tapi part cream tu ai tak buat, ai cuma buat kek n ganache. ai menggunakan menthod kukus bagi mendapatkan tekstur kek yang super duper moist. 

kek dikukus selama 1 jam 15 minit. 


bila dah siap kukus.


sebab tak sabar sangat nak terbalikkan kek, ada minor accident. hihi :-p


tapi jangan risau, ganache boleh selamatkan keadaan. i lap u ganache (guna choc van houten)



dah tak sabar nak makan kan. meh kita tengok keratan rentas kek


apa lagi, jom tapau bawak p opis. memanjangkan kasih sayang katanya. hihi.



kek ni memang dijamin sedap, lagipun cara nak buat mudah je. sukatan cawan2 je kot. respon terhadap kek ni memang positive. sedap kan. kawan2 pun ramai mintak resepi, u guys should give a try too.

have fun ya!

0 comment:

Powered by Blogger.