makanan eksotik? mentarang? jom pekena!

30.6.2013

sambil breakfast di pagi yang hening tu, mata tertangkap pada rencana dalam paper bh bertarikh 29 jun 13 ni. hmm, "segala-galanya mentarang, makanan eksotik istimewa". perghhh. lokasi kejadian ialah di tali air 7, sungai leman, sekinchan (bangga).


tak penah tengok rupa mentarang? kesian. hehe. ai sebenarnya pernah menulis beberapa post mengenai mentarang. nak tahu rupa mentarang lidah terjelir? close up mentarang? rendang mentarang? sila klik link untuk baca post2 tersebut. sebenarnya tak ramai yang minat nak makan haiwan cengkerang ni. al maklumlah ada lumpur kan. geli. but who cares? tahu tak yang rasa mentarang ni rare n kalau jadi rendang is so tempting. 


berbalik kepada rencana tadi. kat sekinchan ni ada banyak tempat yang jual mentarang mentah, especially kalau korang lalu on weekend. tapi sebab mentarang ni rare aka eksotik kan, maka ikut tuah juga la kalau nak jumpa. tapi sekarang dah banyak kedai2 yang jual mentarang bakar dan buat dish2 seperti mentarang tumis, rebus, tom yam. macam kedai pakcik din ni (sure kedai beliau glamer selepas ni)



harga memang berdesup mahal. sebab yang mentah pun boleh cecah puluh2/kg. susah nak dapat pe. what u expect? bayar dan makan je la. pastu fyi, cara nak "uruskan" mentarang ni pun bukan senang. so price tu kena tolak tepi la. rasa memang sedap dan liat2 sikit. kalau korang penggeli please jangan tengok rupa mentarang ni sebab korang sure tak lalu nak makan. kata penggeli, banyak la imaginasi kan. 

personally, my favorite dish ialah rendang mentarang. selalunya masa raya la kan nak merasa. beli sampai 4-5kg pun isinya takde la banyak sangat. kulit je dah berapa kg. tapi rasanya memang berbaloi. sedap hingga menjilat jari. 1st timer pun boleh terkenang2 rasanya. hehe :-)

ok sesiapa yang singgah kat area sekinchan tu jangan lupa singgah rasa mentarang. rugi tak cuba makanan eksotik ni. haha.

0 comment:

Powered by Blogger.