PT by Asilah #6: Menulis di Tetulang Photobook

27.5.2013

baik lah mari kita bersambung dengan tutorial yang telah dilupakan sekian lama. huhu. untuk korang yang menggunakan produk hardcover Pixajoy, seperti Cool Image Wrap (ni yang ai sure sebab fan no 1 CIW) dan Stylish Layflat Hardcover JANGAN LUPA catatkan sesuatu pada tetulang photobook korang :-)

PT by Asilah #6

subject: Jom menulis ditetulang photobook (Cool Image Wrap 8"x8")

1. seperti biasa open Pixajoy Editor dan project file

2. di ruang yang berlorek merah itu ialah yang ai namakan tetulang. tak sure apa term yang betul :-p

3. untuk menulis di kawasan tetulang, sila insert text box. double klik untuk masukkan perkataan yang diingini. korang boleh pilih untuk tulis secara 

a) menegak iaitu dengan masukkan satu huruf, enter, masuk lagi huruf; atau
b) mendatar iaitu dengan taip seperti biasa, klik dot (di bulatan hijau tu) dan pusingkan mengikut arah jam/ lawan jam. ikut suka laa.

4. adjust text box; resize supaya text box berada di tengah2 tetulang. lokasi mana nak letak text box terpulang kepada korang :-)


5. okay, sepatutnya korang akan dapat hasil begini. jika dapat hasil lain, sila cuba lagi :-)


contoh visual dari koleksi photobook ai


6. method yang sama boleh diaplikasi kepada tetulang photobook pelbagai saiz Cool Image Wrap atau Stylish  Layflat Hardcover

7. selamat mencuba :-)

0 comment:

Powered by Blogger.