complaint to Pixajoy: L.A.S.T

26.5.2013

maintaining a good customer service is a key to a sucsessful business. so, complaint adalah perkara yang sangat dialu-alukan. so berbalik kepada complaint ai dalam post ni, so ai nak share L.A.S.T experience with Pixajoy.

L.A.S.T adalah cara untuk solving customer complaint yang ai belajar masa zaman keja kfc dulu. so, prinsip ni amat praktikal untuk di guna pakai dalam kehidupan seharian terutama untuk orang yang keja tak habis berdepan dengan ragam manusia. yeah!

L - Listen
A - Apologize
S - Satisfy
T - Thank

21.5.2013, 9.50 pm

ai telah complaint kepada Pixajoy. details complaint dalam post ni

22.5.2013, 12.10 pm

Siang telah reply email ai. rupanya lupa nak attach pic. iskh


23.5.2013, 4.40 pm

selepas ada missed call dari Pixajoy ai terus return call. unfortunately yang angkat bukan Siang, so memang panjang lebar la nak terangkan. last2 dia surrender n pass line to Siang. bila Siang tahu ai call cepat2 dia kata sorry n aware yang photobook ai n arina tertukar cover n content. ai pun tanya la Siang, tak kan takde quality check sebelum produk hantar kepada customer. Siang kata ada quality control, tapi mungkin sebab overlook atau confused maka terjadi lah masalah. hmm

Siang offer untuk reprint photobook ai n Arina semula. tapi ai reject sebab ai n Arina boleh exchange je photobook kitaorang. so in return ai tanya Siang, so apa yang u offer ai? hahaha. customer kan.

Siang kata, nanti dia check dengan management. mungkin boleh bagi special offer ke apa. so call ended

24.5.2013, 4.00 pm

Siang call lagi! dia kata management setuju untuk offer RM 15.00 photobook credit. yeay! Siang tanya, OK ke? so ai pun agree je la, lagipun yang penting service Pixajoy akan lebih baik n quality system will be improve. 

so itulah dia pengalaman L.A.S.T dengan Pixajoy! ok :-)

0 comment:

Powered by Blogger.