PT by Asilah #4: Jom kenali Pixajoy Editor (Part 2)

18.4.2013

hari rajin untuk update blog. syabas! hehehe. so mari kita sambung tutorial kita, okey? kali ni kita akan belajar cara-cara nak masukkan gambar, buat picture box dan guna menu-menu yang berkaitan.

PT by Asilah #4

subject: Jom kenali Pixajoy Editor (Part 2)

baiklah untuk refresh ingatan kita pada tutorial lepas sila rujuk entri Part 1 okey!

tips: sebelum nak photobooking kita kena buat sedikit preparation. jangan malas. especially untuk gambar2 yang banyak, event berbeza2, rajin2 kan diri untuk buat folder, susun gambar ikut event/ lokasi. this really help you tau!

1. klik to Pixajoy Editor > Open an existing project > klik folder > Open

2. yeah! kembali kepada papan kerja kita. so, let's start! di bahagian atas ialah page2 photobook kita. start dengan cover sehingga page terakhir. kalau nak add page boleh pergi ke menu Page > Add atau cara yang lebih mudah click (serentak) key Ctrl+Shift+I. jangan lupa check maximum page yang boleh di add di website Pixajoy, kang over plak.


3. bila nak buat photobook, kita perlukan gambar. so kita add gambar ke Pixajoy Editor. Click simbol + di sebelah kiri korang dan cari folder gambar berkenaan. gambar yang korang pilih akan tersenarai dengan jayanya di bawah simbol + tu (Arahan: click + > browse folder gambar > select> senarai gambar 


4. nak arrange gambar kena buat picture box. nak buat picture box pun senang je. korang boleh pilih 2 cara

a) menu Page Styles> pilih styles> drag styles ke page photobook

b) menu Add Picture Box> klik> ada picture box dalam page photobook, boleh resize n ubah tempat




5. next, korang boleh drag gambar dari senarai gambar masuk ke picture box. now gambar yang dipilih dah ada dalam box kan? bagus. hehehe

6. kalau korang nak crop atau adjust posisi gambar dalam picture box tu, just click pada picture box dan akan appear satu box lain "crop picture". 


7. korang perlu inject sedikit kreativiti masa nak susun gambar. pandai2 la korang macam mana nak design dll. hehehe :-)

8. ok now, bersambung dengan menu di bawah iaitu "Mask". so dalam bahasa mask ialah topeng. so dalam Pixajoy Editor, kita boleh "topeng" gambar dalam picture box kita. cuma pilih mana mask yang berkenan dan drag ke picture box. 



9. apply same technique untuk menu "Frame". dalam bahasa frame ialah bingkai. so dalam Pixajoy Editor, kita boleh "bingkai" gambar dalam picture box kita. cuma pilih mana frame yang berkenaan dan drag ke picture box.



phew. berpeluh nak tulis post kali ni. panas nya Malaysiaku ni. hehehe. okay, itu sahaja untuk tutorial kali ni. sila photobooking. hehehe :-)

0 comment:

Powered by Blogger.