tutorpb#1:camne nak tambah/guna designer font untuk photobook?

21.3.2013

masa kita design photobook (pb), sure kita teringin nak pakai font ala2 designer kan? baru la up satu level pb kita. hehe :-) so, simple tutorial untuk tambah n guna designer font untuk project pb uols.

tutor#1 - camne nak tambah/guna designer font?

1. google "free designer font". sure korang akan jumpa banyak website yang offer free designer fonts. nak beli pun ok gak. my fav n ai guna so far sepanjang berjinak2 dengan dunia pb adalah http://www.fontsquirrel.com/


2. contohnya uols nak download font 'source san pro' - refer pic above. okay nampak tak perkataan "download"? klik sana n download zip file.


3. extract all zip file. 


4.  cari folder Fonts dalam PC/laptop uols

 

5. transfer font (dari folder yang download tadi) ke folder Fonts


6. ok, sekarang operasi dah berjaya. untuk pastikan fonts yang uols transfer ada. cer try buka document word/ etc, pastu browse kat jenis tulisan. dapat spot tak jenis font baru tadi?


ok, itu sahaja. selamat download n selamat berphotobook!

update 22.9.13

ada website font yang lebih cool. banyak pilihan. rambang mata. okey sila terjah http://www.dafont.com/

0 comment:

Powered by Blogger.