oh passport!



9.10.2012

finally ada passport! haha. nasib baik nak g uss maka tamatlah kemarau hidup tanpa passport. urusan untuk mewujudkan passport ni mudah je tapi hampir2 membuatkan diri berputus asa. tau2 je la tempat public, ramai orang n masa menunggu tu agak mencabar.  kalau tak sabar mau makan hati.

proses permohonan passport (baru)

bila turn kita sampai kat kaunter permohonan, pegawai akan minta ic fotostat (sila fotostat awal2), ic original dan 1 keping gambar. lepas tu officer akan minta kita verify ibu jari kiri/ kanan dan semua maklumat berkenaan kita dah ada,  so tak payah susah2 isi borang. inform nak buat passport 2/5 tahun. ai buat 2 tahun, budget terhad :-p officer pulak akan print borang, minta kita verify info, ambil ic kita n minta kita tunggu untuk proses pembayaran.

kaunter bayar pun kena tunggu no. giliran. so, bayar rm100/2 tahun n rm500/3 tahun. dah bayar kena tunggu lagi no. dipanggil untuk amik passport. piagam pelanggan set passport mesti terima within 1 hour selepas bayar. walaupun dah hujung2 waktu kaunter buka, passport tetap dapat within 10 min.

wooha! finally ada passport. jom melancong!

Posted via Huawei Ideos S7

3 comment:

norinaomar said...

red passport aku dah meninggal dunia..awal bulan 11 nak buat baru, have to!!

asilahkassim said...

Buat jangan tak buat

asilahkassim said...

Buat jangan tak buat

Powered by Blogger.