RESEPI: M&M's choc chip (ver 2.0)



24.6.2012

baiklah mari mulakan operasi choc chip ver 2.0. kali ni masih menggunakan resepi kiena dengan sedikit olahan. ai buat adunan ni masa kat kampung. tapi ai tak puas hati ngan oven mak yang api atas-bawah tak berfungsi. maka ai telah pack 1/2 adunan untuk dibakar dalam oven ai. amazingly, walaupun adunan ni kena abuse tapi output memang terbaik! inilah rasa choc chip yang dicari2 :-) ramai yang puji kesedapannya!

hmm, tak kan nak abuse adunan baru cookies sedap? argh!

ok2 mari kita taip resepinya:

RESEPI: M&M's choc chip cookies ver 2.0

Bahan-bahan

250 gm butter (softened)

200 gm gula perang

1/4 tsp salt

1 biji telur

1 tsp esen vanilla

1/2 cup nestum

1/2 cup almond (cincang)

3 tube m&ms mini

1/2 cup choc chip

300g super fine flour

1/2tsp of baking powder

Cara membuatnya

1. Wisk gula perang dan butter hingga sebati. Masukkan telur, esen vanila

2. Dengan menggunakan spatula, masukkan campuran tepung+baking powder

3. Kemudian, masukkan nestum, kacang, chocolate cip dan m&m's. Gaul rata

4. Scoop guna sudu dan susun dalam tray. Untuk step ni ai guna piping beg je, senang :-)

6. Bake for 150 deg C, 15 min, api atas-bawah (bergantung pada oven masing2)

Nota kaki:

1. Adunan lembik dan bila bake mengembang. so masa dalam tray susun jarak2 supaya cookies tak jadi kembar siam.

2. Rasa memang fantastic.

3. Rugi kalau tak cuba bake. hehehe

Posted via Huawei Ideos S7

3 comment:

Misz MariA said...

Aih. Terliur dah nie. Pasni nak cuba gak. Asi, Awak guba baking poeder ek? bukan soda bikarbonat?

asilahkassim said...

Cuba jangan tak cuba. Guna baking powder

Misz MariA said...

noted cekgu Asi! dh masuk dlm list dh ni. hehe

Powered by Blogger.