KKB Water Rafting: percubaan pertama saya!

2.6.2012

emel n anis bersungguh2 paksa rela ai join water rafting. first time dengar macam best tapi lama kelamaan seram plak. hehe. emel yang buat booking with khersonese n communicate semua info to us thru mail. payment/pax rm180.

finally hari water rafting tiba. yeay! yang confirm join emel, anis, nard, ajim, ajis n ai. team beginner vs intermediate katanya.

perjalanan hari tu start at 7.00 am dari putrajaya. tq to emel n ajis yang pick ai. janji nak jumpa anis kat rnr sg buloh at 7.45am sebelum berkumpul kat rnr serendah to meet nard n ajim at 8.00am. dalam pukul 9.00am kami sampai kat tempat berkumpul: post office kkb. kat sana bai@guide rafter dah tunggu kami.

memandangkan hari tu bai handle group kami je so tentatif longgar la sket. kami g breakfast kat kedai mamak berhampiran sambil update citer masing2. around 9.45am gerak ke start point. bai pass dokumen wasiat soh sign. huhu. ajis n ajim plak kena hantar keta kat end point. while waiting kami pakai gear untuk rafting- life jacket n helmet.
 

dalam kol 10.15am bai bagi taklimat mengenai water rafting. memang jenuh nak ingat arahan: paddling forward, backward, over right, over left, front n back. itu belum lagi high, sit n hold. gigih dengar okay! part rescue paling gerun. tali, paddle dan yang paling penting kena tau self rescue. hmm..


10.30am bai suruh main2 kat air dulu. amik feel katanya. dah puas berendam, dalam kol 10.45am pengembaraan water rafting bermula, yeah!

sedia.....
lompat!

kami divide kepada 2 bot kecil. bot 1: beginner team-asie, nard n ajim, bot 2: intermediate team-emel,anis n ajis. setiap bot ada 2 guide. lega!

nard-asie-ajim

anis-emel-ajis


bai inform yang water level tak cukup tinggi hari tu. air empangan tak lepas hari ni. rugi...? hmm, siapa kata cabaran water rafting tak hangat? walaupun level air tak seperti diharapkan, tapi masih enjoy. ai bersyukur gak water level tak tinggi yang ni pun dah rasa nyawa2 ikan je. huhu~


kat kkb ni ada banyak jeram kecil n besar. air memang deras. banyak batu besar. bot plak kena lalu celah2 batu. masa ni la guide keluar arahan soh ke kiri, kanan, depan n belakang. kalau dah menggelabah arahan ntah ke mana kita ntah ke mana. ada gak tempat2 yang kita kena kuar dari bot especially bila air terlalu sikit. memang thrill okay!


guide banyak stop kat tempat2 menarik. sempat gak main keretapi air, mandi air terjun super sejuk n tengok ikan berenang. hebat ok!

pose dulu
ready untuk terjun!
keretapi la la la...
sesi salahkan ajis sebab putuskan keretapi?
pose kat air terjun
air terjun: air sejuk sangat!

tapi yang paling tak dapat dilupakan bila bot kami lalu satu jeram yang agak tinggi n air deras. ntah macam mana satu bot boleh terbalik! habis masing2 terpelanting sana sini. paling ngeri ai terperangkap bawah bot. seram, sempat gak la doa supaya panjang umur. at first memang panik dah la air dalam! pastu ai terus capai tali bot n keluar dari bawah bot. tak lama tu rasa cam ada orang tarik bawak ke tepi. seram kot, menggigil gak la dibuatnya. nak berdiri pun macam tak mampu. huahua :-)

gaya mesti ada
tempat kejadian
minit2 terakhir sebelum terbalik
ok scene lepas ni sepatutnya bot dah terbalik. hehe

lepas turn bot 1, turn bot 2 plak terbalik kat jeram seterusnya. hehe.

minit2 terakhir sebelum terbalik
jeng.jeng.terbalik!
hehe

perjalanan diteruskan ke end point. guide soh turun dari bot n floating sampailah ke end point! letih tapi seronok sangat!!!!


overall water rafting adalah aktiviti yang mencabar. my fren n ai sangat berpuas hati ngan perkhidmatan khersonese esp. to guide bai, man, jamal n surin. cabaran air masih mengujakan walaupun water level agak rendah. rendah kau kata. hahaha..



look forward untuk aktiviti2 water rafting akan datang di tempat lain or kita boleh datang kkb lagi bila water level tinggi. ada berani? hahaha.

pengembaraan water rafting hari ni tamat dalam kol 2.00pm. so lunch+solat dulu sebelum balik :-)

ok guys, jangan lupa cuba water rafting ok? jika saya boleh, anda pasti boleh! yeehaa!!

0 comment:

Powered by Blogger.