4 jam untuk baking!?

baking adalah aktiviti mesti buat bila ai balik kampung.feeling2 reunion dengan oven dan mixer. haha (^_^). hmm, by the way petang tadi cik dj dah ingatkan ai untuk baking cake dia, maka malam hari adalah masa yang terbaik untuk bergabung tenaga dengan oven+mixer!

hari ni terlebih rajin. dalam masa 4 jam ai berjaya siapkan sebiji kek dan 150pcs+ cookies! yeay! rekod peribadi ni. hehe :-) nasib baik menjadi je hasilan baking ni, cuma taste kena tunggu komentar orang-orang yang akan makan nanti.

hari ni juga ai masih bereksperimen dengan resepi cookies ini, cuma tukar cashew jadi badam cincang. another part yang interesting, ai cuba rendahkan temperature oven ke 160 deg C dan bake lebih kurang 20min. hasilnya, cookies jadi lebih crunchy dan sedap!

untuk kek, ai gabungkan 2 resepi kek yang ai pernah cuba sebelum ni. for base chocolate cake and ganache, ai guna resepi death by chocolate cake by nanee hamid manakala cheese layer ai guna resepi ini. masa ai tulis post ni, ai belum sempat lagi rasa kenikmatan kek. ai kasi kek sejuk dalam fridge dulu. hopefully cake turn out well, sebab cik dj tengah tunggu kek ni sampai atas meja dia hari rabu ni. hmm :-)

 on the way to bake

 dah siap bakar n boleh makan!

 kek yang tengah dalam proses "cooling"

update 26.07.11 base kek punya lah tinggi sampai lapisan cheese tak kelihatan. dan cheese adalah sangat lembik, lupa pula mau letak tepung jagung kasi keras sikit. dah tak fokus punya pasal, lupa pula. combination taste? hmm, ai memang suka taste chocolate cake resepi nanee ni. marvellous!

p/s- cik dj sila bersabar, okey :-) mungkin rupa dia tak menarik. huahua.

0 comment:

Powered by Blogger.