telur palsu vs telur korek?


mak aiih, timbul pula citer baru (lama sebenarnya) kes telur palsu? dah takde kerja agaknya, makanan pun nak buat yang palsu, apalagi yang palsu agaknya. hmm?

sehingga ke saat ni, belum ada bukti yang mengatakan telur2 yang disampel dari pulau tikus dan telur2 dalam negara adalah palsu. semuanya tulen bang, DNA pun originally ayam. so, jangan panik. boleh makan telur, tapi berpada2 kang kolesterol tinggi plak. hehe :-)

aii tiba2 terkenang memori masa dok keja kilang ayam dulu. selalu gak buat aktiviti mengorek telur ayam yang prior to sembelih. kira paksa rela telur ayam tu keluar dari perut dia. haha. camne nak tulis pun ai pun tak tau. tapi memang memerlukan skill supaya telur tu tak pecah dalam perut ayam kalau tak memang contaminate semua production line. hmm, kalau tanya orang yang keja kilang ayam ni mesti expert bab telur korek ni. muahaha (^_^)

ai suspect, mungkin telur korek yang depa dok jual kat pulau tikus tu. ahaha, sebab telur korek ni kulit dia memang warnanya pucat2, kuning and putih telur pun cair, plus rasa dia cam pahit2 sikit. maklumlah telur pra-matang kan. tapi telur korek ni, kalau layan buat kek memang gebu, lazat dan berkrim. hehe :-)

apapun ai harap, kita tak terdedah la dengan telur or makanan palsu ni. bukan pe bahaya untuk diri sendiri, kan, kan?

0 comment:

Powered by Blogger.