kisah student praktikal dan jiwa kental

siapa pernah buat praktikal - preferably kat kilang makanan. hmm, challenge tak? hehehe :-) sebagai orang yang kerja kat kilang makanan, sudah menjadi tugasan ai untuk "take care" student yang buat praktikal - guide for learn & work process~

tahun ni memang meriah dengan student praktikal. habis satu datang satu. pergh, memang mental juga dibuatnya. hehehe :-) 

secara terbuka, ai memang nak tegur perangai2 student praktikal yang tak tau mengambil kesempatan a.k.a peluang belajar di tempat praktikal. which in my case, student praktikal yang baru ni betul2 buat ai rasa nak terminate beliau. haha :-p

sebagai student praktikal banyak do & don't yang korang kena amik tau! jangan main redah dan ikut suka hati korang je. well keja mesti ada rules dan yang paling penting jangan harap lah penyelia korang nak entertain korang selama 8 jam sehari. please lah ye. uhuk~

basic rules ialah - belajar untuk respect orang sekeliling, jangan suka mengular (curi tulang) and jangan pikir korang bagus - be humble and down to earth. jangan pikir sebab korang belajar tinggi, korang boleh pijak2 je orang lain. sungguh annoying!

belajar la sebanyak mana yang boleh, rajinkan mulut untuk bertanya dan jangan harap orang nak manja2 kan korang. berdikari lah sikit, real work life more challenging!

hmm? ai in process nak terminate student ni. dah la absent 3 hari without notice buat susah je. 

oh! whatever!?

either?

2 comment:

sipisenan said...

wow, tips yg sgt2 bergune.. lbih2 lg sem dpn da nk intern (praktikal).. thanks a lot.. =)

asilahkassim said...

hehehe. bagus2

selamat praktikal ye

Powered by Blogger.