memperkenalkan sudoku kepada student tuisyen, oh pening!

siapa kata memperkenalkan sudoku kepada murid 11 tahun adalah perkara yang mudah? oh, banyak hal dibuatnya. penat nak menerangkan, berbelit2 lidah dibuatnya. paling tak tahan anak murid kata, "teacher saya rasa nak muntah la tengok nombor2 dan kotak2 ni". hehehe~


nak dijadikan cerita, seorang kawan menulis di dinding facebook, "asie, awat ko ajar anak murid ko buat sudoku. aku pun pening nak buat, ini kan budak sekolah rendah" hmm, takde niat nak buat penderaan mental terhadap kanak2, ok? sudoku, adalah latihan minda yang baik. jadi lebih awal kita perkenalkan kepada kanak-kanak, maka lebih tajamlah minda mereka :-) tak rugi, malahan banyak membantu terutama dalam pelajaran matematik~

introduce sudoku kepada kanak-kanak, haruslah bermula dengan sudoku mudah 4 x 4


kemudian sudoku mudah 6 x 6


korang pun boleh cuba. memang senangkan? kalau nak cuba lagi, jom sergah website ni. boleh print sudoku puzzle , buat latihan hari-hari :-) tajam minda korang~

oh, student memang pening bila mula diperkenalkan dengan sudoku, dan dia surrender nak buat sudoku lagi2 sudoku 6x6, macam-macam alasan bagi. bila dah tunjuk satu persatu langkah dan dia dah faham, sibuk pula tanya, "teacher, dah takde puzzle sudoku lagi ke?" cis, eksyen pulak, mentang-mentang dah complete semua~

apa-pun, teknologi internet banyak membantu. taip je perkataan "sudoku" hah, banyak sudoku printable version keluar. apa lagi print and bagi student, biar dia buat latihan sudoku sampai pengsan :-)

enjoy sudoku, enjoy life~

11 comment:

norinaomar said...

huhuu..bkn anak muridmu saja yang pening,aku lagi lah takboleh nak menjiwai langsung..rasa loya je tengok orang buat..sendiri buat trus rasa mual2..pelik btol

asilahkassim said...

then you should try ken-ken
lagi menarik

Kiddo. said...

sudoku best ! :) wlopon kdg2 terkandas jugak. :P

.::WaNiE::. said...

fail !! hahahha

asilahkassim said...

kiddo: betul2

asilahkassim said...

wanie: cuba jaya weh

Syafiq Kadiran said...

main mende ni bole bertambah sakit otak...hahaha

Hasrol Nizam said...

jgn kata budak 11 tahun, 21 tahun pun epning jugak nak selesaikan ni kalau tak pernah jumpa..hehe...
bagus jugak, macam cakap dalam post tu, nak tajamkan minda :)

asilahkassim said...

syafiq n hasrol
kalau korang tahu teknik
mesti sonang aje :-)

~ ALIEN ~ said...

dulu time bt final year project, aku kena bt coding sudoku utk sumbat kat dlm hp...jd game hp.

nak muntah hijau asyik brgelumang ngan sudoku + coding. nsb baik lulus. tobat x nak trlibat ngan sudoku lg...huhuhu

WORDZ-SPACE
(blog skema giler tahap gaban)

asilahkassim said...

alien: hebat ar tuh. hehe

Powered by Blogger.