eh simbol matematik pun ada celebration day?

jari-jemari terasa gatal untuk klik gambar ni bila me buka google page:
dan apa yang menariknya, hari ini 14 March disambut sebagai "Pi Day". korang tau? me tak pernah tahu. hehe :-)

simbol matematik pun diraikan secara khas. wah! "pi" digunakan dalam banyak operasi untuk kira isipadu bulatan, silinder dan etc. masih ingat simbol nya?


nak tahu lebih lanjut tentang "Pi Day" baca kat wikipedia ni~

p/s: mereka ini rajin menghurai tentang "pi day" - cikgu isza semekar kasih and pejuang kesenian extreme~

6 comment:

parkbhuthe said...

hmm pi=3.142 atau 22/7

benci math muheheheheh

tak sangka plak ada ari pi sedunia..so kena makan pi lah eh maknanye arini

saya_arief said...

yang google tuh..cun seyh..

jan said...

ade yer?xtaw pun...suke mat!

asilahkassim said...

parkbhuthe: makan jangan tak makan

saya arief: hmm, agree, sebab tu tergoda nak click

jan: yup, sy pun tak tah

enjelinajolipit said...

pai j kuasa dua sampai 3 tahun gua gigih mengapal. benci dengan gugel harini keluarkan hari simbol. terus otak gua jem teringat add mat

asilahkassim said...

hahaha :-)

janganlah jem sangat~

Powered by Blogger.