saya mengajar matematik?

hmm, officially me dah start tuition class semalam. so hari ni adalah hari kedua tuition class. siapa kata mengajar tak challenging? haiyak~ me ajar seorang je ok, lelaki/11 tahun/ darjah 5. huhu.. terasa tau "tekanannya"~ maybe ini kali pertama me "mengajar", haish.. takpe, mencuba lebih baik dari tak mencuba lansung kan?

first and second class lebih kepada sesi mengenali student and tahap kecekapan student dengan subjek- matematik. biasalah tak kenal maka tak cinta, kan? kadang2 student ni kalau kita tanya, betul2 dia goreng  tapi bila suruh buat exercise blurr sekejap. huhu~ 

so for introduction, me suruh student buat latihan matematik yang melibatkan operasi tolak, tambah dan darab. hmm, kalau tengok sekali imbas, kacang je soalan ni, tapi if we put our self dalam shoe student, payah jugak nak jawab kira2 ni. hehehe :-)

setakat ni, student tak menunjukkan sikap yang negatif masa belajar. walaupun, student "cakap non-stop" tapi, me berjaya patah2 kan hujah dia. iskh, kalau melayan borak mahu sia2 kelas 1 jam 1/2. nasib baik mak student dah warning awal2, "jangan terpengaruh dengan cerita student". anyway, good start for me. enjoy jugak mengajar ni :-)


p/s: should i change profession to teacher? kui3~

10 comment:

meera^da cute..*_* said...

beshnyer...cane nak jadi cikgu tusyen??

sya said...

whoa.
gud luck ngn budak2 tu.
(:

nOr pOtpetpOtpet said...

tahniah n gudlak cekgu...!!!

LadyKura said...

wow.. good luck asie.. kagum btul ngan kenkwn yang bleh mengajar nih.
aku taim ajar adik sendiri pon dah menjerit sbb budak tuh xpaham2. hahaha

e p i x ____ said...

nak jadi cikgu tuisyen kena ada lesen tak?ehehe

Yun said...

apply lah kpli...

tgh open smpai 21 feb ni

asilahkassim said...

meera: opportunity ada kat sekeliling kita. sy pun, kawan sekerja mintak tolong ajar anak dia

sya: budak, sorang je

nor: ahaha, adoi, tak layak dipanggil cikgu ni

lady kura: yup mengajar kena minat. hmm

epix: takde

yun: ok, sedang dipikirkan. thanks!

Salbiah bt Karim said...

dh start kelas asie? susah x mengajar? hehe. ni pendapat la, nak mengajar x susah kot, nak melayan kerenah tu yg susah. hehe

asilahkassim said...

dah start sal, malam ni kelas ke 3. yup mengajar senang, ala math darjah 5 pun.. huhu, tapi karenah, adoii, budak2 skang ni advance ko tau. kalau benda2 belajar takpe lah, ni menyimpang pulak :-)

norinaomar said...

takpe2..nanti ko akan rasa seronok tawww trust me..stakat sorg tu masih okehhh!

Powered by Blogger.