part 2: oh, berapa berat ku?

mari kita sambung entri part 1: oh berapa berat ku? kali ini, kita akan discuss klu2 mengenai berat 3 mariachi dan 100 biji kentang. sudah bersedia kah? klu2 ini boleh didapati dari website mister potato dan kad unik. baca semua klu dan fikir2 kan~ hehehe :-)
 sila cari di dalam blog ini

3 MARIACHI: UNO, DES & TRES

 

mari kita lihat apa info yang kita ada mengenai 3 orang kenit ni:
a) uno dan tres pernah menaiki kereta kuasa bateri seberat 100kg dan merosakkannya kerana mereka melebihi had berat
b) ketiga2 mereka pernah memasuki acara melontar peluru kategori 35kg - 55kg. Berat purata mereka ialah 48kg
c) mister potato pernah mengangkat des dan berat mereka diatas mesin penimbang ialah 170kg
d) berat tres ialah 40kg

so daripada info diatas, kita sudah ketahui berat tres ialah 40kg. untuk mendapatkan berat des sila ikuti formula ini:

berat des = 170kg - berat mister potato

oh bagaimana pula dengan berat uno? masih ingat dengan operasi matematik: purata? mari me kembalikan ingatan kamu~

berat purata ketiga2 mariachi = (uno+des+tres)/3

maka untuk mencari berat uno, sila ikuti langkah ini

uno = (berat purata mariachi x 3) - berat (des+tres)

cuba periksa adakah hasil tambah berat (uno+des) melebihi 100kg, jika ya, jawapan pasti tepat untuk klu (a)

BERAT 100 BIJI KENTANG


ok, bagaimana pula dengan berat 100 biji kentang?
a) jumlah berat 100 biji kentang dan ortega ialah 161 paun
b) berat purata sebiji kentang 35g kurang daripada berat bersih 1 kanister Mister Potato (1 kanister = 160g)
c) secara purata, berat satu guni penuh yang mengandungi 200 biji kentang lebih kurang 25kg
d) 100 biji kentang mempunyai berat lebih kurang 27.5 paun

secara lansung, klu dah beri jawapan untuk berat 100 biji kentang dalam berat terhampir. kalau mahu buat calculation, korang boleh cuba klu (a), dah tahu berat ortega kan?

hmm, selamat mengira ok? sekiranya korang ada cara kira2 yang lain sila lah share. ini kira2 menurut pandangan orang yang skill suam2 dengan matematik. huhu~

p/s: langkah kira2 ini, adalah dari pandangan diri sendiri, tak bermakna korang kena ikut step ni untuk buat kira berat mereka. selamat mencuba!

8 comment:

Teruna|Giler said...

wah syok ni.. aku ada 2 keping card dia.. tp lum semak2 lg... may i follow u.. hehe

asilahkassim said...

follow lah

sonata anak kancil said...

bila nampak matematik...tak nak nak kira!

asilahkassim said...

adoi mmg malas nak kira-kira ni

tapi tengok lah prize dia
jongkong emas

siapa yang tak mau?
hehehe~

lia said...

banyak ke u dah hantar
rasanya pertandingan sms ni kena hantar banyaklah baru leh menang

asilahkassim said...

stakat 11 je. tapi ada a month to go. boleh cuba lagi :-)

lia said...

saya babmath ni emm
sejak dulu tak pick up sgt

kalau contest lukis2 ke buat slogan ke ok la kot

org cakap otak kanan (kalau tak silap la) saya lbh pick up hehe

Anonymous said...

hi i like share some..aku de baca dlm web potato ni,bit confuse here about mr.potato weight..
in clue stated that mr.potato+dos is about 165kg tp kat profile krekter is 170kg...so its tricky.
n ortega weight is about 132pound not exactly 132pound right.so we must assume..but mariachi is exactly 144kg coz their average weight was given..

Powered by Blogger.