makanan selamat, tanggung jawab kita!


kuman ada dimana-mana, tanpa kamu sedari. oh, life kamu mungkin sunyi dari teman, tapi tidak akan sunyi dari kuman. hehe :-) bagus jugak bunyi pepatah ni..

ok, berhenti merepek, ini lah akibatnya jika makan terlalu banyak kerepek mister potato. huh~ hari ni me berjalan2 ke website bkkm (tentang keselamatan dan kualiti makanan), rupanya ada banyak info tentang keselamatan makanan yang perlu kita ambil tahu, hmm~ mari kita berkongsi maklumat!

1. jangan melakukan kontaminasi silang (cross contamination) - jangan campur makanan yang dah siap dimasak dengan bahan mentah!

2. jangan lupa basuh tangan!

3. jaga suhu makanan, pastikan makanan sejuk dalam suhu sejuk, makanan panas dalam suhu panas!

apa pun, food safety adalah tanggung jawab semua. remember, you are what you eat! kalau korang kena keracunan makanan, salahkan diri sendiri dulu, baru orang lain. hehe :-)

0 comment:

Powered by Blogger.