tanggalkan kulit dia!

masih ingat pada entri udang lipan? hmm, belum ramai yang berpeluang mencuba keenakan udang lipan ni.. rugi kalau tak cuba, rasanya memang sedap! korang pernah jumpa udang ni, tapi tak tau macam mana nak tanggalkan kulit? jom, me ajarkan!





1. perkenalkan udang lipan.. tadaa~



2. operasi bermula, potong bahagian kepala dan ekor udang lipan (guna gunting dapur)



3. gunting bahagian sisi udang lipan (kiri & kanan) 



4. tanggalkan kulit udang lipan atas dan bawah. sila lakukan dengan berhati2 :-)



5. yeay! berjaya mengasingkan kulit dan isi udang lipan!



6. ini adalah output operasi hari ini. bayangkan dari 2kg udang lipan, ni je yang dapat.. hehe :-)

nota kaki: udang lipan sedap digoreng tepung, selamat mencuba!!

17 comment:

♥♥♥ tEroMpaH_ mAwArrKu♥♥♥ said...

huk² x penah rasa langsung..
coz tgk macam pelik jerw..
heheh..

ape² pon nice entry..
:)

ParkAir said...

geli la pulak, tapi time masak sedap pulak makan.

profnotetree said...

xph tengok dan xpenah makan.. hehe kalau jumpa nak rasa gak.. =D

redplasticbag said...

wahh
ni fevret kalau balik rumah! :)
rumah dah la dekt dgn laut so mmg dapt yg fresh

tp my mum selalu goreng or rebus dengan kulit dia sekali
nk mkn baru buang
n sedapp :)

asilahkassim said...

terompah mawarku: pelik gak. tapi rasa mmg sedap

parkair: geli2 plak.hehe

profnotetree: rasa jgn tak rasa

redplasticbag: sedapkan?! tinggal mana?

sonata anak kancil said...

tak pernah jumpa udang seperti ini...semacam je rupanya!

pak long said...

salam...
udang ni kalau buat kuah mee kari...fuhhh memang sedap...
udang lipan ni manisnya tak leh celen la....

hanismalik said...

wah...mcm sodap...blanje leh?hehe

akihiko said...

geli la tgk udang tu
klu goreng ngan kulit dia mmg x sdap sgt

asilahkassim said...

sonata anak kancil: tapi udang ni sedap :-)

pak long: betul2, manis..sedap

hanismalik: boleh, datang la sekinchan :-) tapi udang ni ada season!

akihiko: yup kalau goreng dengan kulit, nanti kulit akan serap minyak.. tak sedap lah

kawie2020 said...

aku penah makan.. sedap taw... hehehehhehehe...

udang ni ade byk kt langkawi... dah lama aku x gi langkawi... hehehhehhehe

HEMY said...

wau..bila goreng tak hancur daging dia mcm udang besa?

asilahkassim said...

kawie 2020: yup, dekat2 ngan laut banyak la udang ni

hemy: boleh tahan la hancur kalau goreng camtu je.. kalau salut ngan tepung; memeng tak hancur :-)

sayang said...

x pnah tengok pun udang ni .. geli la pulak nengoknye .. hoho

asilahkassim said...

sayang ku, rasa udang ni sedap, abaikan rupanya.. hehe

f is fikah said...

detailed gile akak punye step..
terliurnya nak makan udang tuh yang dicelup tepung..
tapi apakan daya kak..
F alergik..
makan je udang terus naek rashes segala..
gatal2 lagi..wuwu

asilahkassim said...

f, tak ramai yang pernah makan udang ni.. n tak ramai jugak yg tau camne nak siang kulit udang ni.. buat tutorial lah.. hehe

Powered by Blogger.