RESEPI: Moist Chocolate Cake

hari ni me bereksperimen dengan penggunaan tepung. resepi asal menggunakan tepung gandum, me gantikan dengan tepung superfine :-)

hipotesis: kalau guna tepung superfine, tekstur kek lebih lembut dan halus



hasil eksperimen: tekstur kek halus, tapi kurang padat dan kek menjadi terlalu lembut  

kesimpulan: tak sesuai guna tepung superfine untuk resepi ni. sila guna resepi asal :-) 

Resepi: Moist Chocolate Cake

Bahan Kek
1/2 cawan planta
2 cawan tepung gandum}*
1 ts soda bikarbonat}*
1/2 cawan koko
1 ts esen vanila
5 biji telur
2 1/2 cawan gula castor
1 1/3 cawan air panas
*Bahan2 ni mix sekali dan ayak kalau rajin :-)

Cara Membuatnya- Kek
1. Pukul planta dan gula castor sehingga kembang dan ringan
2. Masukkan telur satu persatu, pukul hingga sebati
3. Masukkan esen vanila 
4. Masukkan campuran tepung gandum+soda bikarbonat. Mix hingga sebati
5. Masukkan serbuk koko. Mix sebati
6. Akhir sekali msukkan air panas, kacau sebati 

Nota kaki
1. Me guna loyang bulat 8 inch. Isi sehingga separuh penuh
2. Temperature 180 deg C, bakar selama 30min ke 45min 

done :-) 

6 comment:

eija ^_^ said...

ermmm sedap nyer :O

asilahkassim said...

ye ke? tak tau kalau tak cuba :-)

bungakuning . said...

macam sedapnye . nanti nak try buat :)

asilahkassim said...

ok sila try, kalau rajin search label RESEPI, ada beberapa resepi must do!

Yun said...

wallawey..kene buat jugak nih..sbb air liuq dah meleleh...leleh~~~~~~

asilahkassim said...

yeay, sila cuba :-)

Powered by Blogger.