RESEPI: Kek Lapis Prune


Bahan A
8 biji telur (whole)
6 biji telur (kuning sahaja)
250gm gula kastor
210gm tepung blue key (@superfine any brand)
1 ts baking powder
1 ts vanilla essence 
1 ts ovalette

Bahan B
350gm butter
30gm susu pekat manis

Bahan C
200gm prune 

Cara membuatnya

Bekas A
1. Pukul telur hingga kembang, masukkan gula, ovalette dan esen vanila
2. Mix hingga sebati
3. Masukkan campuran tepung superfine dan baking powder
4. Mix hingga sebati
5. Adunan akan kelihatan gebu dan ringan 
6. Anggaran masa mixing ialah 8min ke 10min 
7. Asingkan 

Bekas B
1. Campurkan butter dan susu pekat
2. Pukul sehingga adunan kembang dan ringan

Seterusnya, campurkan adunan bekas B ke dalam adunan bekas A. Kacau sebati. Sekiranya adunan tidak smooth, pukul menggunakan wisk sehingga adunan sekata

Sediakan loyang 8"x8", sapu sedikit butter untuk elakkan kek melekat dengan loyang. Sekiranya menggunakan loyang biasa, alaskan lapisan bawah loyang dengan kertas minyak untuk memudahkan proses pengeluaran kek

Note: me akan sambung proses melapis kek dalam post seterusnya.. hmm, takut berjela pulak post ni :-)

0 comment:

Powered by Blogger.