RESEPI: Eclairs@Cream Puff

Bahan2
250 gm planta/ margarine
10 biji telur 
1 ts salt
480 gm tepung gandum}*
1 ts baking powder}*
750 ml air

* Bahan2 ni mix sekali terlebih dahulu~ 

Cara membuatnya
Bekas A
1. Masak air, planta dan garam hingga mendidih (atas api sederhana) dan sejukkan
2. Masukkan adunan tepung gandum dan baking powder. Gaul hingga adunan sebati (seperti picture di bawah)

 ketulan itu
Bekas B (mixer)
1. Adunan (dari bekas A) dimasukkan kedalam mixer. Pukul hingga kembang
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji, dan kacau hingga adunan sebati (adunan akan menjadi sedikit likat@ tak cair)
3. Jika adunan terlalu cair, tambah sedikit tepung~ 

 adunan itu. tidak cair, tidak pekat

4. Sedikan piping bag dan nozzle "star"
5. Piping adunan ke atas loyang (gris loyang dengan planta!) tak perlu susun terlalu rapat, adunan akan mengembang!

 bentuk ikut suka
 moulding 

6. Bakar selama 20min-25 min, pada suhu 180 deg C. Monitor sehingga kulit eclairs berwarna kuning keemasan :-)  

 bakar time
 macam2 ada~
 dah siap dibakar!

Nota kaki
1. Resepi ni dari kelas donut yang my sis pergi last week~
2. Untuk 1st trial ni, me buat half portion.. menjadi dalam 50 biji eclairs! 
3. Rasa eclairs ni memang tawar+masin (resepi takde gula) untuk lebih sedap, korang boleh letak filling custard/ kaya/ coklat dan etc 
4. Filling kena "inject" masuk ke dalam eclairs!
5. Resepi ini me dedikasi kepada cik adik f is fikah, selamat mencuba :-) 

16 comment:

Wawa Takizawa said...

wah nmpk sedap..
bahan pon tak gune byk..
hehe bleh lar try nie..

asilahkassim said...

boleh sila2..

::aMaD:: said...

sedap nampak.
emm..tolong buat,pastu poskan bole?
please2..i xreti buat!hihihihi =p

asilahkassim said...

kat kedai bakeri ada banyak
lebih cepat, dari pos
hehehe :-)

Syima Syaz said...

huhuhu...teringin tapi takde tempat nak bakar...=(

Fadzli said...

pergh macam best jer.. post lg byk2 pasal resepi nih.. yg ringkas2 jela.. jgn yg susah2.. hahahha

eija ^_^ said...

nak try boleh hehe?

asilahkassim said...

syima: hehe

fadzli: banyak dah resepi, sila tengok label "resepi" semuanya senang :-)

eija: cuba jangan tak cuba. ni resepi lecturer aka chef ni.. huhu

sonata anak kancil said...

sedapnya...saya ni suka bab2 makan ni...saya copy resepi ye...nak buat tatau la...sibuk keje - petang baru balik...mana sempat nak layan ni seme...

Tk berkongsi minat...saya ni minat la..tapi resepi seme simpan dulu..he3x

asilahkassim said...

sonata no problem
my blok guna aplikasi
"sharing is caring"
copy jangan tak copy

f is fikah said...

KAK ASIE!!!!!!
thanks sangat3!!!!!
akak sgt shweet ok??
really appreciate it!!!
nanti F balek umah bulan 2 ni, F sure nak buat..
tak sabar nye nak cuti..

asilahkassim said...

fikah: make sure try okie?

Qismina said...

mmm... nmpak gambar dah telan air liur.. belom rasa agi nih... sedappnyer.. dah lama tak mkn cream puff

Nikel Khor said...

good sharing

from Nikel Khor

asilahkassim said...

qismina & nikel

sharing is always caring
go try n experiment it
yummy!!

IeshaGunn said...

dah lama tak buat cream puff. sedapppnyaa~ ;D

p/s : kak, sy dah taip resepi bread and butter pudding tu kat bhgn comment sy. :)

Powered by Blogger.