kopi 3 in 1, made in vietnam

mari2 rapat-rapat..~ ada stok baru, made in vietnam.. hehe :-) tadaa~



ini adalah instant coffee, 3 in 1.. datang jauh ni~  one of colleagues give me n few frens this coffee.. sedap katanya.. but as usual.. haruslah periksa tanda halal kan? ooo..mestilah bukan halal Jakim, sebab negara luar.. so we look for tanda halal yang dikeluarkan oleh badan islam (negara tersebut).. dan pastikan badan islam tu telah di recognize oleh Jakim.. barulah tanpa syak wasangka boleh minum 3 in 1 ni~

tapi malangnya, tak ada tanda halal.. maka, terbantutlah niat untuk minum 3 in 1 ni.. ehehe~ tapi, tak boleh minum tak bererti tak boleh buka and bancuh kan? so, me open 1 packet dan bancuh.. texture adalah sama seperti 3 in 1 kat malaysia ni.. cuma kristal gula dia terlalu besar, bau..hmm, smell good, cam bau white coffee.. n taste..? opss, me tak boleh komen.. me telah pass a cup of coffee ni kepada my chinese fren.. dia yang rasa :-)

me like to highlight on the main issue: halal logo.. kadang2 benda yang kita familiar.. maybe yang dari kecik kita dah makan, we consider as selamat, suci&halal~ tanpa kita sedari, rupanya kita dah makan sesuatu benda yang menpunyai status halal yang samar2.. hmm? me pun kadang2 main belasah je makan, bila dah tersedar baru nak check.. hehe :-) takpe lah, bagi peringatan kepada diri sendiri jugak, jangan ikut nafsu makan je..

hmm? agaknya berapa banyak benda yang kita pernah makan mempunyai status samar2? haish.. bahaya ni?!

2 comment:

sonata anak kancil said...

pengalaman ke Vietnam baru2 ni, memang ada kopi/lain2 yang dikategorikan halal....tapi spt dikatakan tiada tanda halal spt yang kita mahu....that's why saya memang tak beli pun apa2 makanan spt ini untuk dibawa balik...lagipun kat negara kita lagi banyak! buat apa nak beli benda2 yang dah ada di sini. Sy diberitahu pun memang sedap kopi di sana - tapi kami tak beli pun!

asilahkassim said...

hmm, betul tu, wah berpeluang ke vietnam? saya berpeluang bekerja ngan orang vietnam je.. itu pun kalau communicate macam ayam itik, apa pun tak paham..hehe

Powered by Blogger.