why people choose to be single?


ini adalah entri susulan dari entri mencari cinta.. siapa yang malu2 nak say "hi" kepada jejaka tersebut.. ym me :-) bisa di urus ya.. hehehe~

tapi today's topic ialah why people choose to be single? well, sebelum mengupas isu ni lebih lanjut, me mau inform, entri ini tiada kaitan dengan sesiapa, cuma pendapat peribadi sahaja.. kalau ada yang terasa, ampun maaf ye.. okie? peace :-)

sebenarnya, being single isn't that easy, selalu je orang cakap lebih2.. kadang2, it's hurt so much, ye lah macam2 word keluar, anak dara tua lah, tak laku lah, demand so much lah.. huh~ macam tak bertapis ye mulut korang :-p 

but why exactly people choose to be single? ini adalah random reason, mungkin ada benarnya mungkin tidak.. hehe~

1. responsibility
okie, bila sebut tentang responsibility, bunyinya macam general.. so kita tengok dalam beberapa aspek:

a) family: kalau anak sulung atau anak yang mengambil tanggung jawab ketua keluarga, being single is like sesuatu yang good. kenapa? bila cakap hal family ni, macam2 hal lah, kadang sacrifice more than sepatutnya.. adik nak sambung belajar lah, parents dah tua lah, dan banyak lagi. tapi tu tanggung jawab.. kena dahulukan.. so being single, tak perlu rumitkan kepala ngan masalah2 lain.. bercinta rumit kan? hahaha~

b) kerja: kerja ni macam2 masalah, pressure lagi, nak bawa keja balik umah lagi.. iskh macam2, kadang2 pasal keja ni, komitmen kita terhadap orang lain akan berkurangan.. so, daripada makan hati, lebih baik, free kan dari apa2 commitment. tapi kalau pandai uruskan hal kerja ngan peribadi ngan baik, should be no problem, lagipun ramai je orang yang dah kawin tu, sama2 kerja, takde masalah pun?

2. pengalaman
hmm, pasal pengalaman ni, sendiri mau ingat, if today you cheat people, one fine day, people will cheat you.. pengalaman ni tak perlu pengalaman sendiri, pengalaman kawan2 pun dah cukup menakutkan~ banyak dah kes2 putus cinta ni, nak kesian pun tak boleh, marah lagi lah tak sepatutnya.. 

3. environment
kalau life dikelilingi ngan masalah2 rumah tangga, sumpah tak mau ada rumah tangga sendiri. kadang2 bila tengok orang suffer kena dera lah, di ceraikan lah, digantung tak bertali ke.. aish~ tak cukup ngeri kah? lagi2 dalam family sendiri.. feeling tu sangat teruk kan?

4. commitment
sesetengah orang tak suka komitmen terhadap pasangan dia.. ye lah, rimas kan.. haha, perhatian berlebihan, kena report lagi, banyak do and dont's, takde freedom sendiri.. memang memeningkan..

5. money matter
wah ini memang masalah, ye lah, pernah tak korang dengar "my money is my money, your money is my money too" hah, apa kes? tapi duit ni makin banyak, makin besar belanjanya.. 

6. stability
ada orang selalu bagi alasan, life tak stabil lagi lah, itu tak stabil, ini tak stabil.. hmm~ 

7. terlalu mencari yang perfect
kritirea terlalu ketat.. haha, sampai tua lah tak kawin.. hmm? nak longgarkan syarat, susah plak dapat yang tak within specification, but nobody perfect, right?

8. calon takde
hah, calon takde? tak tau mana calon2 ni menghilang, kalau buat entri mencari cinta pun, belum tentu ada yang offer diri? hehe :-)

9. time
takde masa nak bercinta! life is damn packed!! huhu, siapalah yang tak cukup 24 jam/sehari ni?

10. agama
dalam islam sendiri, agama digariskan sebagai panduan dalam membuat pilihan, tapi ye lah, kalau diri sendiri tak sempurna, mimpi je lah, nak cari yang perfect :-) perempuan yang baik, untuk lelaki yang baik, begitulah sebalinya..

hmm, ada lagi kan? but cukup lah setakat ni, me pun dah terasa lak ngan entri diri sendiri ni.. haha :-)  

4 comment:

Lehin said...

I don't choose to be single ;-)

asilahkassim said...

but single choose to be with u.. so how? hehehe :-)

Yun said...

sumtime...single is damn cool~~lalalaala

but everyone have theor own reason kan...

lagi pon..jodoh pertemuan kan ditentukan yg ESA...:)

nice blog ekceli:)

asilahkassim said...

thanks yun

Powered by Blogger.