udang ketak a.k.a udang lipan?

perkenalkan udang ketak aka udang lipan, well sudah pasti terdapat di wet market sekinchan.. huhu~ seperti yang diberitahu oleh tokey udang ketak ni, sekarang tengah season.. so, harga sekilo dalam rm6 (kulit ada) and kalau dah remove kulit harganya rm12 (double price!) 



 

masa me tengah pilih2 udang ni, someone was approached me:
  
kak tak tau nama: dik, sedap ke udang ni?
me: sedap kak
tokei: (mencelah), dulu orang tak pandai makan udang ni sekarang dah tau
me: betuk kak, cina selalu makan udang ni
tokei: ye lah, ada khasiat, maa
me: ye ke? yang saya tau, rasa dia sedap
kak tak tau nama: akak, nak siang udang ni pun tak tau, ni first time dalam hidup nampak udang ni
me: la ye ke (tergelak). owh, akak kena gunting kulit tepi udang ni, pastu akak tarik, nak masak akak gaul kunyit& garam, pastu akak masuk sikit gajus ngan cili kering potong2, goreng sampai garing.. (wah siap bagi resepi lagi!)
kak tak tau nama: ye ke? ok, nanti akak cuba, tima kasih la ye..

ok, that's recipe come from emak, me tak tau masak pun sebenarnya.. hehe :-) in theory lah kan~ yang part gunting n tarik kulit udang tu pun, emak yang terror.. emm, kalau tak berskill, hancur lah udang tu dibuatnya :-)

so, udang ni akan jadi lauk dinner! hehe~ 


2 comment:

SharHanah® said...

kat mana nak dpt udg lipan ni yer?

asilahkassim said...

sharhanah, udang ni ada kat sekinchan
hehehe

Powered by Blogger.