can u kenken?

me baru receive parcel dari mph.online~ yeay! buku kenken dah sampai.. i like~ excited ok? me dah buat beberapa puzzle dalam book ni, dan dah stuck pun.. hehe (sebab tu lah me stop and update blog!) terlalu asyik dibuatnya melayan kenken.. hmm, agak mencabar!!

well, seperti yang me war2 kan sebelum ni, kenken merupakan brain training yang bagus selain dari sudoku.. if, korang fans kepada sudoku, you should try kenken.. lagi2 siapa yang suka matematik.. haha, you are mandatory to try! memang menguji minda.. and, kalau korang nak buat puzzle, please use pencil and prepare eraser.. coz you'll need it~ me? aii, dah padam berulang2 kali sampai nak koyak dah page tu.. hmm~



me juga dah berjaya influence people near me to try kenken.. wei, tak rugi cuba. best, ok? kalau tak nak beli buku, korang boleh cari je game kenken kat internet.. yang penting cuba?!

founder dia ada cerita dalam buku, kat jepun (kat sekolah dia) student diajar bermain puzzle untuk tahun pertama persekolahan.. so that, bila otak ni dah tajam, mudah la nak terima pelajaran dan dapat selesaikan masalah dengan teliti.. kalau lah sistem pendidikan kat malaysia boleh mempertimbangkan konsep ni kan bagus.. founder juga percaya, kepandaian dalam matematik bukanlah ciri2 "gifted", tapi sikap bersungguh2 berlatih dan ingin maju.. renung2 kan lah~

so guys, can you kenken? 

0 comment:

Powered by Blogger.