solak lada vs lada sumbat?

pernah tak korang makan food ni? solak lada atau nama tak glamer nya lada sumbat? kalau tak pernah, make it once in a life time lah! solak lada ni, katanya adalah makanan yang terkenal disebelah pantai timur.. tapi me kurang pasti kebenarannya.. sebab me orang pantai barat kan, tapi dah lama "kenal" solak lada ni.. hehehe :-)
 
bila korang tengok lada yang merah ngan hijau ni.. mesti automatik korang akan terpikir.. "emm, apa kes nak makan lada pedas2 ni?" ye lah untuk peminat makanan yang pedas2, setakat lada, apalah sangat.. tapi untuk orang yang tak suka pedas (like me) kena pikir beberapa kali sebelum makan food ni~
 
tapi believe me, selepas lada ni dikukus, rasa pedas tu hilang sikit.. so, kalau korang makan sekali ngan nasi.. memang tak terasa lah pedasnya.. tapi kalau meratah je.. faham2 je lah.. hehehe.. tapi sebagai alternatif kepada lada, korang juga boleh gunakan bendi.. no problem punya :-)
 
isi nya pulak adalah mixture of ikan kembung (tanpa tulang), kelapa parut, serai, bawang merah, bawang putih dan lada hitam.. gaul sebati, pastu korang sumbat la dalam lada tadi (cuci bersih2 lada okie?) 
 
solak lada ni best serve dengan kuah santan.. kira berlemak2 la bila korang makan ni.. hahaha.. but memang guarantee marvellous!!  
 
solak lada ni prepare by emak, me cuma tolong sikit2 dan makan.. :-) 
 

cara membuatnya
  
 solak lada in d making~

0 comment:

Powered by Blogger.