part 3: kenapa customer selalu betul

kenapa me beria2 nak complaint, kan senang amik dan blah je? emm, customer service memang begitu, ok? me mempunyai pengalaman selama 3 tahun dalam customer service line, dan me tahu macam mana perasaan semasa ada customer complaint. dengan sebab itu jugalah, me tidak menggunakan kata2 kasar dan kesat kepada cashier, walaupun boleh je kan? sebab me tahu, perasaan cashier bila kena marah dengan customer!
 
in my case, me memang tak akan guna container yang dia salah bagi, so me memang nak return. kalau tak membazir je. tapi cashier 2, macam tak faham2 plak, bukan susah nak buat refund ok? lagipun bukan selalu.. tak boleh la nak sound customer " tak boleh pulang balik, dah bayar" rubbish betul ayat ni. kamu kan tau, kesalahan tu bukan berpunca dari customer, so admit and proceed je lah. ni nak banyak cakap pulak..hmm~
 
plus in business, selain dari hospitality, accuracy juga perkara yang penting. kalau customer mintak barang A, janganlah bagi barang B. kan susahkan diri sendiri.. customer tak salah dalam hal ni, okie?
 
so kepada cashier/peniaga.. ketahuilah produk anda dengan betul.. tak rugi.. dan peliharalah hospitality anda~
 
okie, akhirnya hari ni, me balik dengan 2 item je: jem blueberry dan acuan tart
 

 acuan tart

 jem blueberry

0 comment:

Powered by Blogger.