Resepi: Double "C" Muffin~

actually me bake this muffin semalam. tapi semalam me "off" update blog. huhu~ this is my first try ever,bake muffin.. actually, me ingat nak bake mcb or nak try cheese tart, tapi malas nak purchase susu cair.. hehehe.. so me cari resepi yang mudah and guna bahan yang sedia ada kat dapur ni! so here we go! double "C" muffin :-)


Bahan-Bahan
150 gm coklat masakan
100 gm cream cheese "Philadelphia"
80 gm Planta
2 biji telur Nutriplus!
60 gm gula castor 
100 gm tepung gandum}*
2 ts baking powder}*
1 ts esen vanila
Sedikit coklat chip&badam cincang untuk hiasan


  A: coklat&cheese, B:flour&egg, C:planta&sugar, D: double boiler process

Cara membuatnya 
1. Cairkan coklat+cream cheese+planta menggunakan kaedah double boiler. Kacau sehingga semuanya cair dan sebati (Bahan A)
2. Dalam bekas yang lain, putar gula castor bersama telur dan esen vanila hingga sebati (Bahan B). Masukkan adunan "Bahan A" ke dalam "Bahan B". Kacau hingga sebati
3. Masukkan adunan tepung gandum+baking powder (*kalau rajin, ayak dulu adunan tepung ni~). Kacau hingga sebati
4. Sediakan paper cup, tuang adunan muffin sehingga 3/4 penuh. tabur coklat chip dan badam mengikut citarasa (coklat chip juga boleh ditambah dalam adunan muffin)
5. Proses bake muffin selama 20 ke 25 min, 180 deg C (me bake 15 min guna api bawah, 10 min api atas bawah)


 E: paper cup, F: 3/4 cup, G: sprinkle with choc chip&almond, H: after bake

Nota kaki 
1. nak monitor muffin dah complete bake senang je, cucuk ngan pisau, kalau adunan tak melekat maksudnya dah fully bake!
2. masa bake bergantung pada oven masing2.. sila monitor berhati2, k~

Komen  
1. ni first time me bake muffin, so untuk resepi ni, rasanya "ok-ok" je, tapi still acceptable and yummy,ok?
2. texture dia agak padat dan agak moist~
3. selalunya, muffin bahagian atas dia mesti merekah2 kan? so untuk kali ni, me tak dapat texture tu.. next time, maybe?
4. overall rating: (a) texture 6/10, (b) taste 8/10


 oh, so cute my "double-c-muffin"

for my "tester"

2 comment:

Nanee Hamid said...

untuk muffin yg merekah,jgn overbeat bhn time campur..pastu, isik cup sampai mcm nak penuh..

hihi.,..tips dr aku yg slalu mencubak resepi..=p

asilahkassim said...

oooo
ok nanti aku try lagi..
thanx!!

Powered by Blogger.