Food Poisoning?

hmm.. sick mode!!
quite a terrible day for me. fenin2 lalat. nausea. vomit. huh~
this morning, my fren text me : eh ada kena diarrhea ke hari ni? me? this morning memang takde menunjukkan simptom food poisoning. tapi sekarang ni, macam ada. owh? food masa kantin terbuka cause food poisoning? serious  ni!! selalunya simptom food poisoning ni ada selepas 24jam -48 jam.. sekarang ni selepas 32jam dah ada tanda2 nausea, pening and my stomach rasa cam tak best.. me kena food poisoning ke?? oh no!!

this remind me of 2 case :-)
Case 1 : AYSK
kalau tak silap masa tu form 1, ntah macam mana balik je dari sekolah my fren semua mengalami tanda2 food poisoning. hmm memang serius. ada yang vomit, diarrhea dan lebih kritikal kekejangan. puncanya dari sayur masa makan tengah hari (previous day). asrama tutup beberapa hari and pengurusan dewan makan bertukar. selepas kejadian tu, rasanya dah takde kes food poisoning kat AYSK. hehe :-)


Case 2 : KC
ah ini lagi best, malam itu my fren (klik) makan2 kat bilik seorang member yang tapau banyak food dari kampung. sepatutnya malam tu me join sekali, tapi oleh kerana mengantuk yang amat sangat, me tak mau join. keesokkan harinya, kawan2 yang makan2 tu semua kena food poisoning, puncanya masih samar2. so yang tak sakit cuma me sebagai "nurse" and nana sebagai "doktor". poor my klik, sakit teruk, but me and nana jaga la diaorang ni sampai skip2 class. kira glamer sekejap la kat kc time tu, maklumlah sampai 8 org sakit serentak!! hahaha~ [owh, nearly forgot, masa sibuk2 jaga diaorang ni me gaduh ngan makcik kantin yang tak nak masakkan bubur, tapi akhirnya makcik tu masak jugak sebab tak larat dengar me bising2,hehe- remind by shu, thanks!!]

okie, sekarang betul2 rasa cam kena food poisoning. tension! peringatan kepada penyedia makanan, amalkan pengamalan hygiene yang high standard, hantar worker ke food handler course and serve food dengan peralatan yang mencukupi, ok? elakkan makanan tercemar so that takde lah food poisoning.. ada paham ka??

me tak suka sakit, sebab me tak suka makan ubat! tapi hari ni terpaksa telan paracetamol untuk kurangkan rasa tak selesa ni.. owh nasib baik ada balm pala yang melegakan.. ah ah ah masa untuk berehat dan bertahan..

adios~ 


0 comment:

Powered by Blogger.