smoker & habit~


tidak ada apa yang menarik mau update. lately hidup penuh dengan cerita dateline, meeting dan segala2 yang kurang menarik. huhu~ mesti korang tertanya2, mengapakah ada sign no smoking di atas? me bukanlah 100% anti perokok, tapi me anti dengan habit perokok yang tak sensitif dengan persekitaran & situasi, emm?

hari ni me mau fokus satu habit perokok yang kurang sensitif iaitu merokok dalam kereta yang mempunyai penumpang seat depan dan belakang. memang smoker selalu datang dengan macam2 alasan, "kalau tak merokok, mengantuk" atau "kalau tak merokok, boring" tapi mengapakah kamu smoker sangat mementingkan diri sendiri bila berada dalam kereta dengan penumpang? emm, me personally tidak suka habit ni, malah sangat tension bila duduk bersebelahan dengan driver yang smoking. well, walaupun kereta adalah hak milik kamu, tapi persekitaran yang bersih dan tidak tercemar adalah milik semua orang. maka sensitif la sikit, orang lain perlukan keselesaan terutama sekali bila ada dalam kereta. 


walaupun macam2 awareness dah di beri kepada smoker, tapi habit tetap habit. terapkan lah sikit sikap tak pentingkan diri sendiri, anda mampu mengubahnya. pepatah ada mengatakan.. "where there is a will, there is a way". kalau nak berubah tu keinginan kena ada, barulah menjadi.. emm?? so smoker, sila lah jangan merokok terutama bila berada dalam kereta berpenumpang. jadilah pemandu yang berhemah dan tidak membahayakan nyawa orang2 yang tak bersalah. hehehe~


2 comment:

~dolly~ said...

hey.. T3T..
i also write about the same topic today!!!! then i found your blog in nuffnang exchange.. T3T

VERY TRUE INDEED the things u just said!!

asilahkassim said...

yup~
thanks 4 reading
just read yours..
n absolutely agree!!
:-)

Powered by Blogger.