Resepi: Marble Cheese Brownies

well guys, don't u think it's delicious? ok, i'm happy to share the recipe!! yeay! must try okie?!

MARBLE CHEESE BROWNIES
Bahan A for chocolate cake
250gm butter
1 cawan koko
3 biji telur
1 1/2 cawan gula castor
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan tepung gandum}*
1 sudu kecil baking powder}*
1 sudu kecil soda bikarbonat}*
1 susu kecil esen vanila
*mix sekali and ayak kalau rajin, hehe..
Bahan B for cheese layer
250gm cream cheese
1 cawan gula castor
1 biji telur
Cara Membuatnya
1. Cairkan butter atas api perlahan.. add serbuk koko, kacau hingga sebati
2. Dalam bekas yang lain, pukul gula+telur hingga kembang
3. Masukkan adunan butter+cocoa dalam No 2, kacau hingga sebati
4. Masukkan susu cair dan kacau lagi
5. Masukkan mixture tepung* dan kacau, add esen vanila
6. Tuang dalam loyang dan bakar 180 deg C, 20 min (half bake)
sementara cake half masak, boleh buat lapisan cheese
1. Pukul cheese hingga kembang
2. Masukkan gula, di ikuti dengan telur dan pukul hingga sebati
bila cake dah half masak, boleh masukkan adunan cheese keatas cake tadi. bakar lagi selama 15 min atau sehingga cheese masak
Nota kaki
1. Resepi ini boleh di ikut.. memang menjadi. rasa ok, tapi teksturnya kurang cantik. so kena r&d lagi, touch up mana2 patut..
2. Sebelum letak lapisan cheese pastikan permukaan atas kek dah kering, kalau tak cheese tenggelam (pengalaman ok?)
3. Ok, me guna loyang 8"x8" yang boleh buka lapisan bawah nya. see here, kalau takde loyang macam ni adalah digalakkan menggunakan griss paper, untuk memudahkan proses mengeluarkan kek dari loyang.
4. Adalah di galakkan mcb disejukkan dahulu sebelum makan. rasanya memang WOW bila sejuk!!

2 comment:

SNEK IKAN BILIS said...

sedap nampak! nk tanya sikit, nak buat corak atas cheese tu mcm mana pulak ye??

asilahkassim said...

Letak satu drop. pastu tarik2

Powered by Blogger.