berita dan komen~




Penjawat awam dilarang sembang guna Internet
"KUALA LUMPUR - Semua penjawat awam di negara ini dilarang melakukan sebarang aktiviti yang melanggar tatacara penggunaan Internet termasuk aktiviti sembang, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Antara larangan tatacara penggunaan Internet yang dijelaskan oleh Perdana Menteri itu merangkumi memuat naik, memuat turun, menyimpan dan menggunakan perisian tidak berlesen. Selain itu, katanya, penjawat awam juga dilarang menyalahgunakan kemudahan perbincangan awam atas talian seperti newsgroup dan bulletin board. Perdana Menteri juga melarang penjawat awam menggunakan kemudahan sembang, menggunakan Internet untuk tujuan peribadi dan menjalankan aktiviti komersial dan politik"


KENAPA boleh keluar berita macam ni? sungguh menggusarkan penjawat awam. ye memang bukan semua, melayan internet kan.. tapi kerana nila setitik, rosak lah susu sebelanga.. kadang2 bagus juga melihat larangan ni dari sudut positif.. 
1. menjadikan penjawat awam lebih telus semasa kerja. maknanya kerja 8 jam sehari untuk buat kerja - say no to facebook, ym, skype, you tube.. etc
2. menjadikan penjawat awam lebih mesra pelanggan.. customer mania: maksudnya kalau kerja yang berkait dengan customer service, penjawat awam akan lebih sincere dari segi percakapan dan perbuatan
3. penjawat awam akan lebih faham tugas-tugas mereka. no delay work. kadang2 kerja banyak tertangguh bila melayan internet ni. faham2 je lah..

me tak condem people work in gov ni. tapi ye lah, kadang2 agak tensen apabila berurusan dengan mereka. terlalu banyak kompromi. karenah birokrasi. dan agenda tersembunyi. tapi bukan semua orang yang kerja gov macam ni. tapi itulah, kadang2 jeles juga dengan mereka, kita ni terpaksa merayu2 suruh diaorang cepatkan proses permintaan kita. tapi mereka buat tak tau aje. kadang2 suka-suka hati juga sound orang. ces macam lah bagus sangat. huhuhu~

emm, buat semua penjawat awam, dengan ada nya larangan ni, semoga anda semua akan bekerja lebih rajin dan ikhlas. relaks takde internet semasa bekerja tak bermakna hidup akan boring.. hehehe.. penjawat tak awam juga ada larangan menggunakan internet semasa bekerja.. ini barulah adil, kan? so my expectation selepas ada larangan ni, penjawat awam akan lebih friendly, telus, efisien dan work hard.. chaiyok penjawat awam!! anda mampu mengubahnya!! 

0 comment:

Powered by Blogger.