Aku dan 5S~

sila jangan gelak.. (ye terutama kamu, yang aku larang buka blog ni..hehehe) aku mencari2 topic yang berbaur tidak jiwang (ada ke post yang jiwang..emm??), topik yang tidak bercerita tentang hobi n minatku, topik yang lebih general.. (buat susah2 aje..). jadi aku memilih tajuk ini.. "5S".

[poster]
ada apa dengan 5S? aku pun agak blur2 dengan topik ini.. tapi layan je lah.. aku telah diperkenalkan ngan konsep 5S ni di tempat kerja. walaupun implementation nye suam2 kuku, tapi aku fikir konsep ni boleh pergi lebih jauh dari tu.. apa tu 5S? "5S is a method for organizing a workplace, especially a shared workplace, and keeping it organized. It's sometimes referred to as a housekeeping methodology, however this characterization can be misleading, as workplace organization goes beyond housekeeping.The key targets of 5S are workplace morale, safety and efficiency" (aku pinjam ayat ni dari wiki,ok!). maka mengikut pemahaman aku, 5S ni sangat membantu terutamanya dalam hal2 housekeeping (bab yang aku paling SUKA..) dan dalam kehidupan kita hari2.. 5S adalah.. Seiri (Sisih), Seiton (Susun), Seiso (Sapu), Seiketsu (Seragam) dan Shitsuke (Sentiasa Amal).. mudah di fahami kan..kan..?? Dengan practise 5S masa kerja, kat rumah, masa lepak ngan kawan2.. maka secara tidak lansung menjadikan kita seorang yang ada positive value yang tinggi (emm apa yang aku merepek nih..), berdisplin dan sekaligus ada kualiti (hehehe..)

[5S versi bahasa-bahasa]
baru2 ni aku telah dijemput ke seminar hygiene (bunyi cam tak menarik..hehe). apa yang aku nak story bukan pasal seminar tuh tapi aktiviti 'baik' ku yang ada kaitan ngan 5S.. company ni memang agak bagus dalam 5S implementation. maka aku pun plan untuk curi idea kat company nih.. (walaubagaimanapun, perlu ditegaskan aktiviti ni adalah aktiviti bersama,ok)
dialog:
venue: ladies, company ABC
A: wei aku rasa idea ni bagus lah.. boleh implement ni kat plant (refer pada 5S poster dalam ladies)
N: okie gak.. jap aku snap pict (sambil sibuk amik pict, guna SE hp)
(both of us..masuk toilet..)
A: weh ko pikir tak apa aku pikir?
N: emm, aku pun pikir gak,tapi boleh ke?
A: ala masuk je la dalam beg ko..abes citer.. sok email aku k..
okie, apa yang both of us rompak dalam toilet bukan la apa pun, cuma a piece of paper (5S poster- yang sama both of us snap tadi.) cuma company ni bagus sangat sampai semua pintu toilet ada poster tu.. so rompak je la.. hehehe.. tak salah rasanya.. berkongsi-kongsi method (hehehe..). maka disini aku ingin mengambil kesempatan, say sorry kepada company ABC kerana plagiat idea tu..
okie la itu saje.. full stop

0 comment:

Powered by Blogger.