march month of audit

agak lama tak update blog ni.. huhu..ye memang busy sekali bulan ni.. we call it 'march month of audits' .. audit ape? biasa la bila ada dalam line food ni macam2 standart kena ikut, patuh, apply, maintain .. setakat hari ni je da 4 audit aku faced.. naik retak kepala memikirkannya.. ni ada lagi dalam 6 audit tunggu.. (alangkah bagusnya kalau cuti ni bersambung lagi.. hehehe)
antara audit2 dalam food line adalah
a) HACCP audit
b) ISO audit
c) Customer audit
d) Supplier audit
e) JAIS/ HDC audit
f) DVS audit
g) Internal Audit
Semua audit ni penting dan tak boleh nak elak2.. sebagai orang yang bertanggung jawab dan dipertanggung jawabkan maka apabila ada audit je mulalah aku rasa nak lari je.. huh malas nak jawab soalan killer tukang2 audit ni.. sebab aku pn baru je dalam sistem belum pandai auta.. hahahaha..
tapi yang tak best nye bila habis je audit banyak finding dan corrective action kena buat.. bab ni yang paling lemah sekali kerana tugas2 ni sume secara automatik menjadi assignment ku.. apalah nasib..
semoga audit akan datang ni.. auditor tutup mata sket.. hahaha..

0 comment:

Powered by Blogger.