'harta' ini daku punya

mana de harta ribu2 or juta2.. cuma semangat dan minat yg ada dalam hal baking2 ni.. hehehe~ sebenarnya aku bukan lah pakar masak2 ni.. tapi bila sampai part baking..emm teruja betul.. lagi2 bila output menjadi and disukai ramai.. chewah..
kali ni nak memperkenalkan segala2 loyang yang menjadi 'harta' simpanan ku.. di gunakan bila perlu aje.. sebab bukan setiap hari boleh baking ni.. lain la kalau nak buat bisnes kan?!


ini adalah dua loyang yang biasa di gunakan untuk bake cake

yang ni pulak digunakan untuk bake cuppies

yang ni digunakan untuk buat mini tart

yang ni digunakan untuk buat pie or pizza
inilah koleksi loyang or acuan yang menjadi 'harta' ku.. walaupun bukan selalu aku guna, dan kadang2 aku simpan sampai berhabuk..aku masih sayang juga.. hahaha.. mana tau satu hari nanti aku nak buka kedai kek ke..pastri ke..emm..emm..
okie~

Oh!! Loyangku

hahaha.. fav loyang pun ada..?? kali ni aku nak memperkenalkan my fav loyang 8x8. Loyang ni aku beli last year semasa semangat membuat cheese cake membuak2 ..hahaha.. aku telah rembat 2 sebenarnya.. di kedai Yummy kat Tanjung Karang...

apa yang best nya loyang ini? loyang ni bley dibuka lapik bawahnya.. dan sangat2 memudahkan kerja mengeluarkan kek dari acuan.. memang senang! loyang ni sangat sesuai di gunakan untuk kek yang adunan dia tak cair.. macam adunan cheese cake dan kek lapis.. sangat tidak sesuai untuk adunan moist cake.



itu saje..~

Pengukur kek lapis

Apa tu pengukur kek lapis? hehe.. bukan pembaris jauh sekali kalau cutter.. Ini adalah salah satu equipment dalam pembuatan kek lapis... Sebenarnya belum pernah pakai lagi pengukur ni kerana belum jumpa resepi yang sesuai dan tak pasti cara penggunaanya.. Pengukur ni beli online aje, RM25 untuk 8 pcs pengukur..ada saiz2 nya.. Penghantaran pun segera melalui pos ekspress, harap2 lepas ni akan jumpa resepi yang akan menggunakan pengukur ni.. okie



ok end of the promo.. hehe

Info kek lapis

Info kek lapis? Memang senang nak cari info lagi2 dalam internet ni.. emm macam2 ada.. hehehe.. sepanjang malam tadi aku cari web2 yang berkaitan ngan resepi2 kek lapis.. wow rajin2 betul orang2 ni meneroka seni kek lapis.. dan tak sangka juga dah ramai yang explore bisnes lapis melapis nie.. "Lapis cabang perniagaan" hehehe.. (mana tau sok2 aku lak yang jadi tokey lapis, takde la aku keja tengok ayam lagi..hahaha)

Malam ni surf punya surf melekat dengan satu website ni. Dasyat betul owner n penyumbang resepi.. memang rugi la kalau sesiapa yang tak tau dan nak tau hal masak memasak tak berkunjung ke web ni.. memang macam2 ada.. tapi mestilah fokus ku kali nie ialah resepi kek lapis..

Ada banyak resepi.. tapi aku lebih nak usha kek lapis yang kena susun2 nie.. mencabar sket.. dah 3 kali aku buat kek lapis yang curah2 ni.. teringin lak nak buat yang susun2.. ye memang ada banyak.. and yang aku bangga sekali owner ang penyumbang resepi tak kedekut ilmu lansung.. siap tunjuk step by step.. menyenangkan..newbie kek lapis..

Ok da siap tengok resepi mana yang berkenan.. nak cuba plak.. hehe..So di sini ku nak amik kesempatan mengucapkan tq,gracias kepada owner n penyumbang resepi kat web ni..harap2 lebih banyak resepi akan di sumbangkan.. ni adalah antara hasil terawal kek lapis ku.. harap2 akan ada lapis yang lebih gempak..ok chow

LAPIS PELANGI
cubaan pertama yang tak mengecewakan



LAPIS GEMBIRA
cubaan kedua yang wow!!

LAPIS TEMBIKAI
cubaan ketiga yummy..yummy

kek lapis version lapis tembikai

kek ini telah dibuat khas untuk anis bila dia datang umah last sunday.. cara buat dia senang je sebab tak payah guna botol2, cuma curah je satu layer ke satu layer.. proses buat pun sekejap je dalam ~ 3jam..


untuk memeriahkan kek ni aku tabur hawflakes~asam keping2 ni.. so rasa kek ni ala2 manis masam.. erk.. layer merah ni plak letak perisa strawberry supaya rasanya lebih kick..


so anis datang dalam kol 4pm kek pun dah siap masak.. so aku ingat dia suka kot kek ni.. hahaha (better ko kata ko suka,anis!).. aku pun hidangkan sepiring kek ni untuk di test oleh anis..

so oleh kerana bonda (mak anis) aku kira big fan kek aku, maka aku pn tapau kek ni untuk dia.. and nasib baik dia suka.. poor anis sebab kena bebel ngan mak dia sebab tak belajar wat kek ngan aku, tak amik resepi dan bla..bla..bla.. takpe raya boleh order.. hahaha

rasanya macam nak pergi kelas wat kek lapis pulak.. ada satu kelas kat klang ni kena bayar rm200.. mau pegi ke tak mau hah?? emm ada sesape nak pegi sekali??

big fan kek lapis

ye bulan ni telah berjaya explore kek lapis..mungkin kena pergi kelas supaya lebih mantap.. emm..

corak2 asas..begitu kaler2..hehe~



dan hasil nya.. jeng..jeng..jeng..

march month of audit

agak lama tak update blog ni.. huhu..ye memang busy sekali bulan ni.. we call it 'march month of audits' .. audit ape? biasa la bila ada dalam line food ni macam2 standart kena ikut, patuh, apply, maintain .. setakat hari ni je da 4 audit aku faced.. naik retak kepala memikirkannya.. ni ada lagi dalam 6 audit tunggu.. (alangkah bagusnya kalau cuti ni bersambung lagi.. hehehe)
antara audit2 dalam food line adalah
a) HACCP audit
b) ISO audit
c) Customer audit
d) Supplier audit
e) JAIS/ HDC audit
f) DVS audit
g) Internal Audit
Semua audit ni penting dan tak boleh nak elak2.. sebagai orang yang bertanggung jawab dan dipertanggung jawabkan maka apabila ada audit je mulalah aku rasa nak lari je.. huh malas nak jawab soalan killer tukang2 audit ni.. sebab aku pn baru je dalam sistem belum pandai auta.. hahahaha..
tapi yang tak best nye bila habis je audit banyak finding dan corrective action kena buat.. bab ni yang paling lemah sekali kerana tugas2 ni sume secara automatik menjadi assignment ku.. apalah nasib..
semoga audit akan datang ni.. auditor tutup mata sket.. hahaha..
Powered by Blogger.