mabuk game


CHOCOLATIER...coklat
seperti tak percaya dengan diri sendiri..ye aku sudah mabuk game!! hahaha.. game coklat.. cair dimulut tidak ditangan.. apa yang menariknya game ni..? game ni agak lambat tapi bagi aku menarik la jugak.. banyak benda yang boleh belajar masa layan game ni terutamanya pengurusan masa,duit dan cara berfikir.. ok la malas nak tulis panjang2.. nak melayan game nie.muahahaha!!!

Khabarkan - Luscious


ku khabarkan pada sang angin
cinta ku basah di tengah hujan
lemas di tengah lautan
dan ku.. khabarkan pada sang angin
hentikan pukulan ombak
agar cinta ku mampu berenang

*Chorus
bawa cinta ku ke sisir pantai
biar cinta ku ke daratan kembali
agar dapat mengejar cintanya
katakan padanya
bawa cintaku ke sisir pantai
biar cintaku ke daratan kembali
agar dapat mengejar cintanya
cintaku mahukan dia
khabar..khabar..khabarkan..2x


khabarkan pada sang bunga
cintaku hilang panduan
hilang arah hampir rebah
tak tahu ke mana berjalan
khabarkan pada sang mentari
terangkan jalannya empunya hati
agar cintaku sampai padanya
*Repeat chorus

angin khabarkan
cinta ini padanya
angin tolonglah
cintaku mahukan dia




lagu ini begitu sweet sekali bila didengar..yup lagu ni ada dalam spa q 2, first time dengar dah terpikat..chewah!!!

sembelih orang?

A Slaughterhouse a.k.a rumah sembelihan? apa yang korang tahu pasal rumah sembelihan..yup ada banyak rumah sembelihan kat malaysia ni..especially untuk ayam,lembu,itik.... orang pun ada(bukan kat malaysia)..?! hehehe.. so dalam post kali ni,aku rasa berbesar hati ngan korang sume mau berkongsi pengalaman bekerja kat salah satu rumah sembelihan ayam kat malaysia ni..
Actually aku baru je keja kat sini,past 2 month..tapi aku rasa kerja and environment tempat keja ok..setakat ni semua under control..emm rupanya seronok juga keja kat rumah sembelihan ayam ni..eh ye ke?
Sekurang2nya menjadi seorang muslim menuntut kita menjadi lebih prihatin dengan apa yang kita makan ..ye la..we are what we eat..kan..kan?? so kena la berhati2 sikit..kelebihan kerja kat rumah sembelihan ni kita dapat tengok dengan mata sendiri proses keseluruhan pemprosesan ayam.. bermula dari gantung, sembelih, proses, packing dan dihantar ke customer.. semuanya kena teliti dan dijaga kualitinya..emm setakat ni aku berpuas hati dengan apa yang aku tengok sendiri..
1st time tengok ayam kena sembelih beribu2 ekor sehari membuatkan jiwa macam tak keruan je..ye la darah sana sini dengan bau lagi..ditambah pulak dengan perasaan yang sayu..(chewah!) tapi oleh kerana kerja layan je la..lama2 ok la dah biasa..cuma takde peluang nak sembelih je coz takde sijil..hehe..
Pemprosesan ayam mengambil masa yang agak panjang kerana ada banyak faktor yang kena kawal..macam temperature,bird condition,kebersihan dan lain2..memang pening kepala and rumit sekali..tapi kerana tuntutan kualiti dan kepuasan orang ramai ku turutkan jua.. bila da siap proses,ayam kena disejukkan dulu sebelum dihantar ke customer... so bila korang beli ayam kat hypermarket janganlah merungut panjang lebar kerana harganya yang mahal compare ngan ayam kat pasar malam..1st kerana kualitinya dijamin,2nd kerana ketelitian orang2 memproses ayam..hehe..
So itu je la cerita kali ni..btw, baru2 ni ada terima email mengenai rumah sembelihan manusia kat sebuah negara..tak tau la betul atau tak..yang baik itu datangnya dari NYA, yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diriku jua..so nilai la sendiri..







tepuk dada tanyalah sendiri nak percaya atau tidak..
:fikir sebelum buang,atau buang dulu baru fikir?:

lagu untukmu





Meet Uncle Hussain - Lagu Untukmu

Tiada bintang
Dapat menerangkan hati yang telah dicela
Bagai ku lumpuh tak mampu berdiri
Aku tetap begini takkan berubah kerna
Aku tetap aku dan alur hidup mu bukanlah aku

Guna hati akal dan fikiranku
Berbeza engkau dan juga aku
Dua hati yang tak mungkin bersatu
Adakah aku
Hanya boneka yang sering engkau mainkan
Yang dikawal oleh jari jarimu

Ku punya hati dan perasaan
Pernahkah engkau fikirkan
Cukup-cukuplah oh cukuplah
Guna hati akal dan fikiranmu
Berbeza engkau dan juga aku
Dua hati yang tak mungkin bersatu
Tak tahan tak tahan

Sabarku tak tertahan
Melayan sikapmu perawan
Berbeza berbeza

Kau dan aku berbeza
Kita memang tak serupa
Bebaskan

Ku ingin dilepaskan
Kita tidak sehaluan
Cukuplah sudahlah

Sampai disini sahaja
Hubungan kita berdua

:congratulations kepada MUH kerana memenangi AJL 23-cayalah..hidup inde!!!:

p/s apabila emak sakit kepala mendengar lagu ini..hehehe,sabar je la yo omak...

happy birthday to my dear fren: liya sukimin-semoga panjang umur n murah rezeki selalu..

ketika cinta

Ketika Cinta
oleh:
Opick

Ada tiada rasa dalam jiwa
Rindu akan memanggil Mu
Karna setiap jiwa tlah bersumpah
Setia Hanyalah kepada Mu
Bila cinta ada di dalam jiwa
Wangi bunga dunia tanpa nestapa
Sgala yang dirasa hanyalah
DiaHatikan memuja hanya padaNya
Ketika cinta memanggil
Gemetar tubuhku
Ketika cinta memanggil
Hangatnya nafasku
Ketika cinta memanggil
Mendera Sang rindu
Ketika cinta memanggil
Rindu...rindu...rindu kalbu
Memanggil-manggil nama Mu
Seperti terbang di langit Mu
Tenggelam di lautan cinta Mu
Bertabur kalbu yang rindu
Melebur menjadi satu
Bagai menari diiringi pelangi
Ketika cinta memanggil
yup, 1st time dengar lagu ni tersentuh betul..phewittt.. actually penyanyi asal adalah opick, tapi yang selalu aku layan adalah nyanyian siti nurhaliza..kalau di hayati betul2 lagu ni banyak unsur ketuhanan.. tak mustahillah kalau puan siti kita ni nyanyi lagu tema untuk citer indon: perempuan berkalung serban... ye itulah dia..
:ketika cinta..hari ini,esok atau lusa?:

catatan hari ini

hari ni ahad masa nak berehat2 dari kesibukan week yang 'hectic'..sebelum week baru start elok la kalu g shopping hari ni..yup!! shopping..walaubagaimanapun budget lari hari ni kerana awal2 pagi da kena hulur kepada adikku 3 rat..argh...!!
seperti biasa tempat shopping adalah di sungai besar..hahaha..oleh kerana ni je tempat yang ada n dekat,layan je la..apa yang menariknya kat sungai besar ni..emm..kalau nak membeli belah kain baju,kain nak bertunang ke,kawin ke,baju raya ke..apa2 la sungai besar adalah tempat yang terbaik..kain2 cantik2 n harga dia affordable..so hari ni aku cuma cuci2 mata je la tengok trend kain terbaru..banyak lot kedai yang baru dibuka membuatkan tangan ni gatal je nak membelek kain2 yang ada..syiok sekali..tapi cukuplah sekadar tengok je..muahahaha..
sedang berehat2 sambil makan putu piring yang paling enak di sungai besar, ada satu group demonstrasi betul2 kat depan the store..semuanya berlaku secara aman tapi yang tak fahamnya ditengah hari yang terik..apakah?oo lupa plak,demonstrasi ni sudah tentulah berkaitan dengan tindakan rejim is***l yang tidak sudah2 menganiaya umat yang tidak bersalah..emm,ramai yang jadi mangsa..berbalik kepada demonstrasi kat sungai besar.. banyak la sepanduk2 n kain rentang yang mengutuk serangan n keganasan pihak2 tertentu..n yang menariknya budak2 yang umurnya lebih kurang 4-5 tahun pun ada pegang gak(tak tau la budak kecik tu tau ke tak apa yang dia buat..?) n banyak jugak risalah diedarkan, dengan harapan kita dapat bersama2 berusha membantu mereka yang tidak bersalah itu..
ye itulah dia, perjuangan kita bukan setakat demonstrasi, yang penting doa dan doa yang tak pernah putus..semoga kesengsaraan saudara kita akan tamat suatu hari nanti,insyaallah..
:UKHWAH ini tanda eratnya silatulrahim kita; kedukaan mu adalah kesedihanku:
Powered by Blogger.